Üzerlik Tohumu Faydaları ve Kullanımı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ÜZERLİK (NAZARLIK) BİTKİSİ

uzerlik-tohumuNitrariaceae fasilesinden olan bu bitkinin ismi Peganum Harmala’dır. Kimi yörelerde Nazar otu, yahut Nazarlık otu olarak da söylenir. Üzerlik bitkisinin ismi çok eski dönemlere Göktürklere uzandığı biliniyor. Göktürkçe olarak Üz: Sağır demektir.

Erlik kelimesi ise aynı dilde kötülük tanrısını demektir. İslam öncesinde türklerin dinlerinde böyle geçer. İki sözcük zaman içinde kaynaşarak Üzerlik denilmeye başlanmıştır.

Eski zamanda oluşmaya başlayan bu gelenekte Üzerlik bitkisinin tohumları tütsü şeklinde yakılarak kötü gözden ve kötülük tanrısından  korunduğuna inanılırdı. Günümüzde de hâlâ kötü enerji ve gözden (nazardan) koruduğuna inanılmaktadır.

Üzerlik, hafif yeşile dönük beyaz çiçekleri olan, çok kollu, uzun süreli yaşayan yaklaşık 20 ile 35 cm. kadar bir uzunluğa sahip olan odunsu olmayan daha çok ot türünde bir bitkidir.

ÜZERLİK BİTKİSİNİN FAYDALARI

Eski çağlardan beri kullanılan Üzerlik otu (bitkisi) birçok faydaya sahiptir. Nazarlık yahut nazar otu olarak adlandırılmasına sebep olan yegane özelliği negatif enerjiyi yok etmesi ile beraber; bir nevi  dezenfektan etkisi nedeniyle tütsülendiği yerin havasının temizlenmesini sağlar. Bu da nefesi açar; var olan gerginliği alarak psikolojik rahatlamaya,  zinde hissetmeye  yardımcı olur.

Üst solunum yolları, solunum yolları, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara iyi geldiği gibi Üzerlik tohumunda yapılan çayın sindirim sistemini rahatlatır; mide ve bağırsak sıkıntılarına da iyi geldiği bilinmektedir.

Bu çayı öncelikle doktorunuza danışarak kullanmanızda fayda var; nitekim sık sık ve fazla miktarda çay içilmemesi gerektiği  önerilir. İçeriğindeki maddeler yani glikoz bileşenleri, Peganin, Harmalol, Harmalin, Harmin’in  yanı sıra kök boyası olarak da kullanılmasını sağlayan kırmızı renk bulunur.  Ayrıca bazı hassas bünyelerde alerjik bir reaksiyona sebep olabilir.

ÜZERLİK ÇAYI HAZIRLANIŞI

Küçük derin bir tencere veya Cezveye 1 kaşık üzerlik tohumu konur. Ölçü olarak yemek kaşığı kullanılmalıdır. Yine ölçü olarak 2 su bardağına eş değer olarak su konulur; yaklaşık olarak 2 dakika kadar kaynatılır. Kaynama süreci 2 dakikayı geçmemelidir. Kaynama aşamasından sonra 7 dakikayı geçmeyecek şekilde demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Verilen tarifteki özellikle sürelere mutlak suretle uyulmasını bilhassa hatırlatmak isteriz.

ÜZERLİK TOHUMU TÜTSÜSÜ NASIL YAPILIR?

uzerlik-tutsuGenellikle yapılan şekli,  kullanılmayan tava ve cezve benzeri bir kaba konulan tohum’un ocakta yakılıp sırasında oluşan dumanını evin her köşesinde gezdirerek yapılanıdır. Ayrıca evinizin istediğiniz yerlerine dekoratif olarak da kullanabileceğiniz çeşitli tütsülükler de alıp yaktığınız tohumları içine koyarak dumanının tamamen sönene kadar bıraktığınız ortamda  muhafaza olmasını sağlayabilirsiniz.

İsteğe bağlı olarak Üzerlik tohumunun yanına kurutulmuş Ada çayını da katarak tütsüleme işlemi yapabilirsiniz. Bilindiği üzere Ada çayı bitkisi de Üzerlik otu gibi antiseptik bir yapısı olduğu için havayı temizleme negatif enerjiyi yok etme özelliği ile vardır. Eğer evlerinizde takı ya da taş olarak Doğal taşlar bulunduruyorsanız; taşlarınızın, takılarınızın enerjisini  bu tütsüleme yöntemi ile temizleyerek yenileyebilirsiniz.

Share.

About Author

Hayalleri ile yaşayan bir kitap delisi, en çok metroda ve sahilde okumayı sever. Her çantasında bir kitabı vardır. Okumadan yaşayamaz. O kadar ki yorgan altında fenerle bile olsa okur.... (Göz bozukluğunun sebebi) 😊😎

Comments are closed.