Hayvanlarda PRP Uygulamaları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hayvanlarda PRP Uygulamaları… PRP (Platelet Rich Plasma), sadece hayvanlarda değil insanlar üzerinde de uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem ile elde edilen kan hücreleri birçok alanda tedavi amaçla kullanılır. 

PRP (Platelet Rich Plasma) Nedir?

PRP, trombosit hücrelerinden zengin kan demektir. Uygulamada hayvanın kendi kanından elde edilen platelet (trombosit) hücreleri ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kullanılmasıdır. Kanın santrifüj edilmesi yani ayrıştırılması ile kanın normal değerinden daha yüksek konsantrasyonlu plazma elde edilmesi de diyebiliriz.

İçerisinde bulunan çok sayıda büyüme faktörü ile çeşitli kas iskelet sistemi üzerinde hastalıkların tedavisinde kullanılır. PRP enjeksiyonları, hastalıklı bölgeye lokal olarak enjekte edilmesi ile tendon ve kıkırdak doku onarımında etkili bir tedavi yöntemi olarak popülerdir.

PRP Uygulamalarının Hayvanlar Üzerinde Kullanımı

Daha öncede belirttiğimiz gibi PRP, 20 yılı aşkın süredir insanlar üzerinde de kullanılan, başarılı sonuçları olan doku iyileştirici bir uygulamadır. PRP, günümüzde veteriner hekimler tarafından da hayvanların tedavileri için kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle kronikleşen ve iyileşmeyen kemik ile doku rahatsızlıklarında iyileşmeyi tetikleyici bir özelliğe sahiptir.

PRP ile elde edilen materyaller ile büyüme faktörü açığa çıkarılır ve hastalıklı eklem, kas ya da dokulara enjekte edilerek tedavi için gereken uygulama gerçekleştirilir.

Uzun yıllardır uygulanan bu yöntem artık veterinerlik biliminde de yerini aldı. Can dostlarımızı sağlığı açısından önemli bir tedavi yöntemi olmayı başardı. Ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılan PRP, evcil hayvanlar kadar Atlar içinde önemli bir yere sahip.

İnsanlar üzerinde uygulanan yöntemden temel olarak çokta farkı olmayan bu tedavi yöntemi ile veteriner hekimler, hayvanların birçok rahatsızlığına şifa oluyorlar. 

PRP’de İyileşme Süreci Nasıldır?

PRP uygulaması ardından trombositlerin iyileşme süreci başlar. İlk günlerde “erken pik” görülür. Kanamanın durdurulması, pıhtılaşma, yaranın iyileşmesi gibi kritik konularda etkili bir rol üstlenirler. Büyüme faktöründe ise ortalama seyir ile devam ederler.

Hücre iyileşme sürecinde önemli etkileri görülür. PRP ile vücudun bir nevi tamir mekanizmaları harekete geçer ve dokuların hücre çoğalmasında, kollajen sentezi ile damarlanmasında artışa yol açar ve tedavi edici etkiler elde edilir. 

 

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

Comments are closed.