Kedilerde Diyabet Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kedilerde diyabet hastalığı, kedisi olan herkesi ilgilendiren bir konu aslında. Çoğu zaman başımıza gelmediğinde pek haberimizin olmayacağı bir konu gibi görünüyor. Ancak bir canlının bakımını üstlendiysek onun sağlığı ile de yakından ilgilenmeli ve takip etmeliyiz. Bu sayede hastalık oluşmadan önleme şansımız olabilir.

Öncelikle diyabet nedir? biraz bundan bahsedelim;

Diyabet (Şeker) Hastalığı Nedir?

Diyabet halk arasındaki diğer adıyla şeker hastalığına genel anlamda bakacak olursak, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ve buna bağlı olarak insülin yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanır. Diyabet yani Şeker hastalığı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda, özellikle kedilerde yaygın olarak görülebilmektedir.

Diyabet 3 tipte görülür; kedilerde görülen diyabet hastalığı ise genellikle Tip 2 diyabetidir.

Diyabet Hastalığı Tipleri

Tip 1 Diyabet

Tip 1 diyabet insülin miktarına bağlıdır ve insülin salgılanmasının yetersizliği şeklinde görülür. Küçük hayvanlarda daha fazla rastlanır. İnsüline bağımlı tedavi yöntemleri gerektirir. Beslenme çok önemlidir. İnsülin tedavisi yanında uygun diyetlerle beslenmelidir.

Tip 2 Diyabet

Tip 2 Diyabet ise daha çok obez olarak sınıflandırılan aşırı kilolu hayvanlarda (özellikle kedi ve köpeklerde) görülmektedir. İnsüline dirençli tiptir. Evde beslediğimiz kedilerimizde görülen diyabet türü çoğunlukla tip 2’dir.

Tip 3 Diyabet

Diğer bir deyişle gizli şekerdir. Belirtileri yok denecek kadar azdır. Multifaktöriyel olduğu düşünülmektedir. Tip 3 yani diğer adı ile gizli şekere % 25-35 oranında pankreas tümörlerinin neden olduğu hekimler tarafından belirtilmektedir..

Kedilerde Diyabet Hastalığı

Kedilerde görülen şeker yani diyabet hastalığı konusuna değinecek olursak kedilerde görülen şeker (diyabet) hastalığı genellikle Tip 2 türündedir. Bu gibi durumlarda genellikle insüline ihtiyaç duyulmaz ancak nadir rastlanan bir durum da olsa insülin tedavisi gerekebilmektedir. Buna yapılan tetkikler sonucunda veteriner hekim karar verebilir. Diyabet hastalığı teşhisi konulan bir kedinin öncelikle kan şekeri değerleri ölçülür, sonuçlara göre tedaviye başlanır. Öncelikle diyet uygulanır, sonrasında gerekli ise insülin tedavisine başlanır.

Kan şekeri değerleri yüksek olan her kedi şeker hastası olarak mı kabul edilir?

Hayır. Eğer kedi kan alınma işleminden önce strese girmiş ise kan şekeri düzeyinin yüksek çıkması muhtemeldir. Bu sebeple bir kediye hastalığın teşhisi konmadan önce alanında uzman bir veteriner kliniği tarafından çok iyi tetkik edilmesi gerekir.

Kedilerde diyabet hastalığının görülme nedenleri nelerdir?

  • Genetik faktörler
  • Dişi kedilerde hormonal değişimler
  • Irksal özellikler
  • Yaş, özellikle orta yaş ve yaşlı kedilerde diyabet daha fazla görülmektedir.

Kan şekeri düzeyi dışındaki belirtiler nelerdir?

  • Aşırı su içiyorsa,
  • Çok yemek yiyorsa,
  • Çok yemesine rağmen kilo kaybediyorsa,
  • Çok sık idrara çıkıyorsa yada miktar olarak çok fazla idrar yapıyorsa diyabet değerlendirilmelidir.

Kedilerde diyabet hastalığı hangi sorunlara sebep olur?

Kedilerde diyabet insanlarda da olduğu gibi böbrek ve göz gibi organlarda hasara sebep olabilir, ayrıca oluşan yaraların iyileşmesi uzun sürebilir. Bu hastalıkta beslenmesine özenle dikkat edilmelidir aksi halde hastalık ilerleyecektir.

Kedilerde Diyabet Hastalığı Tedavisi

Veteriner hekimi tarafından muayenesi yapılan kedinize teşhisi konulduktan sonra tedaviye başlanır. Kedinizin durumu ile ilgili size en doğru bilgiyi verecek kişi veteriner hekiminizdir. Elde edilen sonuçlara göre sevimli dostunuza özel bir diyet uygulanacaktır. Gerekli görülmesi halinde insülin tedavisi de uygulanabilir. Bununla birlikte birkaç noktaya dikkat edebiliriz;

  • Kuru mama yerine konserve mama tercih edilmelidir. (Kuru mamalarda karbonhidrat daha fazladır.)
  • Konserve mama içerisindeki karbonhidrat miktarı ise %7-8’i geçmemelidir.

Kedilerde diyabet hastalığı için nasıl önlem alabiliriz?

Kedinizin belirtilerini takip edebilirsiniz ancak diyabet hastası olup olmadığına karar veremezsiniz. Bu sebeple alınacak en iyi önlem veteriner hekim kontrollerinin aksatılmaması, veteriner kliniğinin tavsiyelerine uymaktır.

Sevimli dostlarımızla ilgili yazılarımız için Pet Blog kategorimizi takipte kalın… 🙂

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

Comments are closed.