Jack Russell Terrier Irk Özellikleri ve Bakımı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jack Russell Terrier Irk Özellikleri

Jack Russell Terrier, temelde av ve bekçi köpeği olarak üretilmiş bir ırktır.

19’uncu yüzyılda avcılık alanına merakı olan Jack Russell isimli bir rahip tarafından geliştirilmiştir. Bu çok hareketli ve araştırmacı küçük terrier özellikle tilki avında kullanılmaktaydı. Öyleki yer üstünde ve yer altında avını arayabiliyordu. 1990’lı yıllarda daha da popüler olmuştur. Jack Russell Terrier başlangıçta ırkların  karıştırılması ile elde edilmiş bir türdür. Kesin olmamakla birlikte Bull terrier (boğa terrier) ve Beagle karışımı olduğu düşünüyor. Avcı ve Bekçi ruhludur, iz sürmeyi sever, çok hareketlidir.

Jack Russell Terrier En Belirgin Özellikleri

  • Kürkü yüksek oranda beyaz olmakla beraber genellikle baş ve kuyruk kısımlarında kızılımsı kahverengi tüyler bulunur.
  • V şeklindeki kulaklar öne doğru kıvrık durur.
  • Burun siyah ve gözler koyu renklidir.
  • Alın bölgesi çok belirgin olmasada çıkıktır.
  • Esnek ve atletik bir vücuda sahiptir.
  • Göğsü diğer türlere göre nispeten daha dardır.
  • Kuyruğu genelde dik durur.

Jack Russell Terrier Bakımı

Jack Russell çok hareketli bir türdür eğer egzersizleri iyi sağlanırsa ev ortamında yaşayabilir. Ancak hareketsizlik ona göre değildir ve bu sağlanamazsa sağlığı olumsuz etkilenecektir. Zeki, inatçı ve başına buyruk bir ırk olan Jack Russell, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ile oyun oynamayı çok sever. Çocuklar ile çok iyi anlaşırlar.

Jack Russell Terrier, eğer ev ortamında beslenecekse eğitim verilmelidir. Çok hareketli olduğu için başlangıçta evi dağıtabilir, hoş görmek gerekir. Tüyleri çok bakım istemez. Zayıf tüylerini ise tüy dökme zamanında atacaktır. Bu dönemde tüylerini fırçalamanız faydalı olacaktır.

Bakımı iyi yapılması halinde 15 yıla kadar yaşayan Jack Russell’ın boy ve ağırlık ölçüleri cinsiyetine göre değişir.

Erkek  Jack Russell Terrier

  • Ağırlık: 7-8 kg
  • Boy: 25-38 cm

Dişi  Jack Russell Terrier

  • Ağırlık: 6-8 kg
  • Boy: 23-36 cm

Yavru Jack Russell Terrier Bakımı

Eğer bir bebek Jack Russell Terrier sahiplenecek iseniz bazı hususlara dikkat edilmelidir. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da anne sütü, ilerleyen hayatlarını sağlıklı sürdürmeleri için önemlidir. Bu sebeple en azı 8 hafta (2 ay) annesinden ayrılmamalıdır. Tüyleri az olacağı için üşümemeleri sağlanmalı, bulundukları ortamın ısısı ayarlanmalıdır. Yavru Jack Russell Terrier bebeklerinde patilerde çok hassastır. Yürümeye başladıklarında sert ve soğuk zemine basmaları hasta olmalarına sebep olacaktır.

Olası Sağlık Sorunları

Jack Russell Terrier, doğru şekilde bakımı yapılırsa herhangi bir hastalığa yakalanmayacaktır. Ancak ırk olarak yatkın olduğu hastalıklar; sağırlık, lenslerde çıkık, diz kapaklarında çıkık, ataksi, glaukom gibi hastalıklardır. Bunun sebebi ise çok hareketli bir yapıya sahip olmasıdır.

Kökeni: İngiltere
Ortalama Ömür: 13 – 16 yıl

 

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

Comments are closed.