Sfenks Kedisi Irk Özellikleri ve Bakımı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sfenks Kedisi Irk Özellikleri

Sfenks (Sphynx) Kedisi, Dünyadaki birkaç tüysüz kedi cinsinden biridir. Kökeni Toronto, Kanada’dır. İlk kez Kanada’da keşfedilmiştir ve Kanada Sfenks Kedisi olarakta bilinir. Sfenks, Yunan mitolojisinden bilinen tüysüz ve saçsız bir yaratıktır. Sfenks isimli yaratığa benzerliği sebebiyle bu türe Kanada Tüysüz kedisi ve Sfenks Kedisi denilmiştir. Buna rağmen bazı kaynaklarda Firavun Kedisi olarak da anılmıştır.

Sfenks Kedisinin En Belirgin Özellikleri

  • Tüysüz ve Saçsızdır
  • Görünüşünün aksine yumuşak huylu, sıcak kanlıdır.
  • Sahibine karşı sadıktır.

Sfenks kedisi, görüntüsü itibariyle oldukça sert olsa da aksine yumuşak huylu, sahibine bağlı ve canayakın bir türdür. Sfenks Kedilerinin ömürleri 8 ile 14 yıl arasındadır. 

Sfenks kedisi oldukça sadık ve şefkatli bir kedi türüdür. Siz eve her geldiğinizde sizi kapıda karşılar aynı zamanda misafirlere karşı da oldukça nazik davranır. Yeni insanlarla ve hayvanlarla tanışmayı severler ve ortama neşe katmayı başarırlar. Sfenks kedisi naziktir, çevresini yada diğer hayvan türlerini incitmeyi sevmezler. O sert duruşun ardında pamuk gibi yürekleri vardır.

Sfenks Kedisi

Sfenks Kedisi Bakımı

Düzenli olarak banyo yaptırılmalıdırlar ancak tüyleri olmadığı için soğuğa karşı dayanıksız canlılardır. Bulunduğu ortam sıcak olmalıdır ve üşütülmemelidirler. Sahiplendiğiniz bölgedeki iklim şartlarına göre giysiler giydirerek bunu düzenleyebilirsiniz.

Sfenks kedileri doğduklarında azda olsa tüylere sahiptirler aslında. Ancak bebekler büyüdükçe, ortalama 12 haftadan sonrasında tüyleri dökülmeye başlar. Sfenks’ler  birer genetik deformasyon örneği olduklarından dolayı aslında çok da sağlıklı kediler değillerdir. Bu sebeple maalesef diğer kedi ırklarına göre yaşam süreleri daha kısadır. 

Sfenks kedisi diğer kedilere göre orta boyutlarda bir kedidir. İnce kuyruğu ve büyük gözleri ile tanınmaktadır. Sfenks kedisi tüysüz olduğu için bakımı kolay sanılmaktadır lakin en az diğer kediler kadar hatta daha fazla özen, bakım ve ilgi ister. Bunların en başında gelen istekleri ise sıcak ortamdır. Sfenks kedisi tüysüz olduğu için çabuk üşürler ve çabuk hasta olurlar. Kendilerine ait kafesleri yada yuvaları olsa da genellikle sahibinin yanında yorganın altında uyumayı ve istirahat etmeyi tercih ederler. 

Sfenks kedisi tüyleri olmamasına rağmen diğer tüm kedi türleri gibi taranmaya ve kaşınmaya ihtiyaç duyar. Tüysüz derileri yağlı olabilmektedir, eşyalarınızda leke bırakmaması için haftada bir kere yıkanması önerilmektedir.  Yetişkin bir Sfenks kedisi banyoya girmek istemez o yüzden küçük yaşlarda kedinize banyo ve sıcak su alışkanlığı kazandırmalısınız. Sfenks kedisi banyodan çıktıktan sonra ve ara ara derisine nemlendirici krem sürmeniz gerekmektedir.  Banyo sonrası dişlerini de fırçalamanız çok yararlı olacaktır, eğer imkanınız varsa günlük olarak dişleri fırçalanmalıdır. Kedilerde ağız bakımı düzgün ve iyi yapılmazsa gingivit gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir. 

Sfenks Kedisi Olası Sağlık Sorunları

Gönül ister ki onlar hiç hasta olmasın… Ancak birçok hayvanda genetiksel ve kalıtsal rahatsızlıklar görülebilmektedir. Sfenks kedileri genellikle sağlıklı bir ırka mensupturlar lakin kedinin ailesinde rahatsızlık öyküsü varsa bu mutlaka bilinmelidir. Genlerinde hastalık taşıyan kedi türlerini kısırlaştırmak onların iyiliği için gereklidir. Sonuçta onların acı çekmesini asla istemeyiz.

Sfenks kedilerinde genellikle deri hastalıkları görülür, kabuklu yaralar ile seyreden bu hastalığın tedavisi mümkündür ve veteriner hekim tarafından kolaylıkla uygulanabilir bir tedavidir. 

Kedilerde görülen HCM hastalığı yani kalbin kaslarının kalbe göre büyük olma durumu da sfenkslerde görülebilen hastalıklardandır.

 

Kökeni Toronto, Kanada
Ortalama Ömür 8 – 14 Yıl

 

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

Comments are closed.