The Witcher Kitap Serisi ve Okuma Sırası

Pinterest LinkedIn Tumblr +

the-witcher-sondilekThe Witcher.. Özellikle son dönemde  Netflix tarafından çekilen dizisi nedeniyle popülaritesi had safhaya ulaşan fantastik seriyi aslında oyun dünyasında olanlar çok daha yakından tanırlar. Dizisinden önce kitaplardan uyarlanan oyunları çok fazla ilgi görmüş, nihayetinde diziye uyarlanmıştır.

Öncelikle serinin yazarından bahsedelim…

Yazar: Andrzej Sapkowski

Öncelikle kitap ile ilgili genel bir bilgi verelim; adı “Son Dilek” yazarı ise  “Andrzej Sapkowski” Polonyalı yazar Witcher dünyasını 1986 yılında tanınmış bir fantastik, bilim kurgu türünde  derginin açtığı öykü yarışması için yaratmış; nitekim sevilerek 3. olmuştur. Daha sonrasında aynı dergide öyküler yayınlanarak okuyucunun beğenisine sunuldu. Okuyucu ve konunun iyi takipçilerinden, eleştiricilerden beğenilerin yoğunluğu ile oluşan seri bugün, ülkemiz dahil birçok dile çevrildi; dizi olmadan önce gamerlar (oyun hayranları ve profesyonel bilgisayar oyuncuları)  tarafından keşfedilerek oyunlaştırılan kitap şimdilerde dizisi ile daha yoğun bir ilgi çekiyor.

The Witcher Kitap Serisi ve Okuma Sırası

Kitabın yayın hakları ülkemizde Pegasus Yayıncılık tarafından alınarak 8 kitaplık bir seri olarak basıldı.

  1. Son Dilek (Lehçe Orjinal isim: “Ostatnie życzenie  İlk olarak 1993’de Polonya’da, 2017 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.)
  2. Kader Kılıcı (Lehçe Orjinal isim: “Miecz Przeznaczenia  İlk olarak 1992’de Polonya’da, 2017 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.)
  3. Elflerin Kanı (Lehçe Orjinal isim: “Krew Elfów  İlk olarak 1994’de Polonya’da, 2017 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.)
  4. Nefret Çağı (Lehçe Orjinal isim: “Czas Pogardy  İlk olarak 1995’de Polonya’da, 2018 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.)
  5. Ateşle İmtihan (Lehçe Orjinal isim: “Chrzest Ognia  İlk olarak 1996’da Polonya’da, 2018 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.)
  6. Kırlangıç Kulesi (Lehçe Orjinal isim: “Wieża Jaskółki  İlk olarak 1997’de Polonya’da, 2019 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.)
  7. Gölün Hanımı (Lehçe Orjinal isim:  “Pani Jeziora” İlk olarak 1999’da Polonya’da, 2020 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.)
  8. Fırtına Mevsimi (Lehçe Orjinal isim: “Sezon Burzİlk olarak 2013’te Polonya’da, 2023 yılında Türkiye’de yayımlanmıştır.)

The Witcher 1’inci Kitap: Son Dilek

Gelelim kitabın konusuna, baş karakterimiz Rivyalı Geralt çok küçük bir çocukken ailesi tarafından bir avcı yani Witcher olması için verilir; bir nevi okul da diyebiliriz. Ancak bu okul bizim bildiğimiz sıradan bir okul değil; özel eğitimler veren bir okul ve buradan mezun olmak başka bir değişle sağ çıkmak sanıldığı kadar kolay değil. Geralt buradan sağ kurtulan ve işini en iyi yapan az sayıdaki avcıların en başında geliyor.

Avcı dedik Geralt için ama ne avlıyor; bir çok dünya ve insan dışı varlık diyerek daha fazla ipucu vermek istemiyorum. Benim en sevdiğim karakter Geralt ve bir de Nenneke.  Rivyalı Geralt her ne kadar  bir avcı da olsa karanlık bir tarafın yanında kendince belli bir düsturu olan, içinde yer aldığı dünyanın aksine ahlaki değerlerine sahip çıkarak net bir bakış açısı var.

Aslında bence birçok karaktere göre fazla kuralcı ve dürüst diyebiliriz. Karmaşık olan tarafın Geralt ile ilgili söyleyebileceğim; Witcherların sahip olmadığı ya da kaybettiği meziyetlerin bir çoğuna sahip olması, zamanla yeniden mi kazandı yoksa hiç kaybetmedi mi? Onu tam olarak bende netleştiremiyorum kafamda;  ileri ki kitaplarda netleşecek sanırım.

Dili anlatımı oldukça akıcı ve diziyle hemen hemen eş değer sıralama da olaylar, bu konuda dizi yapımcılarının kitaba olan sadakati gerçekten çok iyi benim gibi kitabın kendi olay örgüsünü görmek isteyenleri çok mutlu ediyor. Fakat kitap ile dizi arasında ince bir nüans var; onun ile ilgili tek söyleyebileceğim ne dilediğinize dikkat edin 🙂

Diğer kitapların yorumu ve dizi incelemesi çok yakında!

Daha fazla kitap yorumu için kitap kategorimizi takip edebilirsiniz…

Share.

About Author

Hayalleri ile yaşayan bir kitap delisi, en çok metroda ve sahilde okumayı sever. Her çantasında bir kitabı vardır. Okumadan yaşayamaz. O kadar ki yorgan altında fenerle bile olsa okur.... (Göz bozukluğunun sebebi) 😊😎

Comments are closed.