Üç Kız Kardeş ve Kalbimin Can Mayası

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Selamlar, size bugün Artemis yayınlarının bastığı yazarı aynı zamanda başarılı, ünlü oyuncu İclal Aydın’ın iki kitabından bahsetmek istiyorum. İlki “Üç Kız Kardeş” beni oldukça etkileyen duygusal bir kitaptı; şiddetle okumanızı öneririm. Gelelim kitabın konusuna.

Üç Kız Kardeş

Türkan, Derya, Dönüş Ptt müdürü Sadık bey ile öğretmen Nesrin hanım güzel kızları, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bahçesinde koşup oynadıkları, sevinç  içinde yenen akşam yemekleri, sabah  kahvaltıları, bayramları, doğum günleri mis kokan denizinde geçirdikleri yazları, baharları sobalı evlerindeki soğuk kış gecelerinde yedikleri kestaneleri ile geçen çocuklukları, ilk gençliğin verdiği heyecanları, umutları kimi zaman hüzünlü, yer  yer heyecan dolu anlar ile geçen yıllarını anlatır; üç kız kardeşin…

Bazen öyle bir hal alıyor ki hikaye geçmiş ve gelecek ile şimdiyi birbirine geçmiş kendinizi de içinde kaybolmuş buluyorsunuz.

Ben her kardeşte kendimden bir parça bulmama rağmen en çok da Dönüşe benziyorum galiba dedim kendi kendime; belki onun gibi kendi içime dönük olmamdan, onun gibi okumayı, yazmayı çok sevip, kelimeleri onun gibi kullanmayı sevdiğimdendir.

Gerçi tıpkı ortanca Derya gibi çıldırmadığım anlarım da yok değil hani; hangimizin içinde kor ateşler yoktu ki, gençliğin verdiği hevesle dünyaya hangimiz meydan okumadık ki…

Ama sonunda bizler de gördük ki her şey beklendiği gibi olmuyor;  hayatta hiçbir şey,   hiç kimse  göründüğü yahut gösterildiği gibi değil;   işte bu noktada Türkan geliyor aklıma olanca güzelliği,  aklı selimliği ile göz bebeği ailenin; Nesrin sultanın ilk göz ağrısı Türkan, Ayvalığ’ın dillere destan güzelinin bahtı da güzel başlasaydı keşke; hani derler ya insan tahtını yapar da bahtını yapamıyor diye….

Ama her şer de bir hayır var; diye boşuna dememiş atalarımız. Türkan’ın bahtındaki kara başlangıç ona güzelliğini, aklını, ruhunun duruluğunu miras bırakacağı Kalbinin Can Mayasını, Defne‘sini verdi; böylece hikayemiz defne ile beraber devam etti…

Kalbimin Can Mayası

Sadık müdür ile Nesrin öğretmenin kızları büyüdü; hepsi farklı bir hayata savruldular. Hüzünleri, sevinçleri hep birlikte yaşadılar. Eksildiler bazı bazı ama, çoğaldılar da. Defne ailenin en masumu, en naifi annesi ile içinde kor ateşlerle yanan küçük defne büyüdü; güzeller güzeli korkusuz, merhametli, çalışkan bir genç kız oldu. Başarıları ile etrafındakileri kıskandırsa da onun da kırgınlıkları var; hayata kadere bazen kendine, ve en çok da sevdiklerine karşı.

Hep merak ettiği bazı sorularına cevap bulmuştu; üç kız kardeşin sonunda; ama hiç beklemediği sürprizler ile de karşı karşıya kaldı aynı zamanda. Şaşkınlık, kızgınlık en çok hissettikleri arasında ve tabii ki merak, bütün bunların sebebi ne? Neden???

Bu arada biraz araştırdığımda İclal Aydın’ın diğer kitaplarında bu hikaye ile çakışan başka hikayelerde varmış; 🙂 ben yeni keşfettim. Okurken merak ettiğim yan karakterlerin esas karakter olarak karşımıza çıktığı bu kitapları da en kısa zamanda okuyup, buradan yorumlarımı paylaşacağım.

İyi haftalar, keyifli okumalar…

Yazar: İclal Aydın

1971 Nevşehir doğumlu oyuncu, yazar, gazeteci, program yapımcısı, sunucusu ve radyocudur. Ailesinin memuriyeti sebebi ile  tahsil  hayatına Ankara ve Elazığ’da devam etti. Ankara Üniversitesin Dil Tarih-Coğrafya Fakültesinde Tiyatro bölümünü kazanarak okumaya başladı; daha sora eğitimini yarı kesip Almanya’da tiyatro yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra bir dönem radyo programcılığı, sonrasında da televizyon programcılığı ve sunuculuk yaptı. Dizi ve filmlerdeki başarılı oyunculuğu ile sevilen İclal Aydın ilk olarak 2001 yılında TV programının da güncesi olan Hayat Güzeldir adlı kitabını yayınladı.

İclal Aydın Eserleri

  • Bitmiş Aşklar Emanetçisi
  • Yaz Bitmesin
  • Gördüğüme Sevindim
  •  Zeynep Lal Büyürken: Kanatlar
  • Senin Adın Bile Geçmedi
  • Evlerin Işıkları Bir Bir Yanarken
  • Kağıt Kesikleri
  • Aşk ve Acı
  • Bir Cihan Bir Kafes
  • Evlerin Işıkları Bir Yanıp Bir Sönerken
  • Üç Kız Kardeş
  • Unutursun
  • Kalbimin Can Mayası

 

Share.

About Author

Hayalleri ile yaşayan bir kitap delisi, en çok metroda ve sahilde okumayı sever. Her çantasında bir kitabı vardır. Okumadan yaşayamaz. O kadar ki yorgan altında fenerle bile olsa okur.... (Göz bozukluğunun sebebi) 😊😎

Comments are closed.