Van Kedisi Irk Özellikleri ve Bakımı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Van Kedisi… Mavi – yeşil gözleri, bembeyaz tüyleri ile en fazla dikkat çeken ve çok sevilen türlerden biri Van Kedisi bu yazımızın konusu. Irk özellikleri nelerdir? Bakımı nasıl olmalı?

Van Kedisi Irk Özellikleri

Van kedisi denildiğinde aklımıza ilk gelen şüphesiz gözlerinin farklı renkte olmasıdır. Ancak Van Kedisinin özellikleri bununla sınırlı değil. Bilmediğimiz birçok özelliği bulunuyor. Bu yazımızda Van kedisinin ırk özelliklerinden ve bakımından bahsedeceğiz.

Van Kedisinin En Belirgin Özellikleri

  • Gözleri farklı renktedir. Genellikle biri mavi iken diğeri bal rengidir. (Ela yada Kehribar rengi de denilebilir.)
  • Van Kedisi iyi bir yüzücüdür.
  • İnsanlara karşı sıcak kanlı ve yakındır
  • Kabarık Kuyruğu, tilki kuyruğuna benzer.
  • Kürkü beyazdır, bu sebeple Ankara Kedisi ile çok karıştırılır.

van-kedisi-bakimiVan Kedisinin kökeni ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’dir. Adından da anlaşılacağı gibi özellikle Van ve Van gölü çevresinde çok rastlanır. Belkide bu sebeple iyi bir yüzücüdür. Van kedisi iklime göre kürk değiştirir. Kışın üşümemek için daha kalın tüyler çıkarırken, yazın bu tüyleri döker ve daha serin tutacak ince tüyler çıkarır.

Van kedisi yapısı itibari ile uzun boylu ve güçlü bir kedidir. Yüz yapısı yuvarlak, kulakları kısa ama geniş yapıdadır.

Dişi Van kedileri erkeklere göre daha seçici ve daha zekidirler. Bir Van kedisi doğum yaptığında en fazla 4 yavru verir. Bu sayı daha az olabilir ancak 4’ün üzeri çok çok nadirdir. Van kediler sadık canlılardır.

Van Kedisi türü, maalesef son yıllarda nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Özellikle ülkemiz için kıymetli bir tür olduğu için bazı üniversiteler tarafından korumaya alınmıştır. Bu şekilde genetik, morfolojik ve fizyolojik özelliklerinin korunması amaçlanmaktadır. 1992 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde, Van Kedisi Araştırma ve Koruma Merkezi (VKAM) kurulmuştur ve faaliyetlerine devam etmektedir.

Van Kedisi Bakımı

Sağlıklı bir Van kedisinin ağırlığı 3 ila 7 kg arasındadır. Diğer türlere göre ortalama büyüklüktedir. Zeki ve Meraklı hayvanlardır. Birçok kedi türünün aksine suyu seven ve suda vakit geçirebilen bir kedidir. Onu yıkamak istediğinizde size sorun çıkarmayacaktır. Yıkamak için sıcak havaları seçmeniz faydasına olacaktır. Hem tüyleri daha çabuk kuruyacak, hem de yıkama esnasında üşümeyecektir. Yıkama sonrası mutlaka soğuktan korunmalıdır.

Genel anlamda her ne kadar uyumlu olsa da Van kedisi alışık olduğu düzenin bozulmasını, farklı ortamlara girmeyi pek sevmez. Bir süre sonra uyum sağlayacaktır ancak bu onu mutlaka rahatsız edecektir.

Van Kedisinin bakımı sanılanın aksine çok kolaydır. Kürkünde bulunan tüyler uzun olsa da taraması zor değildir. Kedinizin tüylerini düzenli aralıklarla tararsanız, kediniz hem rahatlar hemde stresten kurtulur. Bu sayede evinizin çeşitli yerlerine de tüy dökmemiş olur.

Kedinin yaşı arttıkça tüy oranı çoğalacaktır buda tüylerinin daha fazla bakım istediği anlamına gelir.

Van Kedisi Çiftleşme ve Gebelik

Van Kedisi çiftleşme dönemi çoğunlukla Şubat, Nisan ve Haziran aylarıdır. Bu aylarda kızgınlık dönemine girerler ve genellikle tek seferde dört yavru dünyaya getirirler. Van kedilerinin gebelik süresi ortalama 2 aydır. Doğum yaklaştıkça ıssız yerleri seçmeye özen gösterirler.

Yavru Van Kedisi Bakımı

Anne Van kedileri yavrularına düşkündür ve onlarla sürekli ilgilenir. Bu sebeple yavru bir kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız en az 2 ay annesinden ayırmamalısınız. Anne sütü tıpkı insanlarda olduğu gibi kediler içinde çok önemlidir. Isınma konusunda anne yavrularının bu ihtiyacını karşılayacaktır ancak Anne ve yavruların bulunduğu ortam soğuk ise onlar için uygun ısı sağlanmalıdır.

Bebek Van kedileri ilk doğduklarında iki gözleri de gridir. Bu durum 2 aylık oluncaya kadar sürer. 2. aydan sonra göz renkleri oluşur ve zamanla renkler oturur.

Van Kedisi Olası Sağlık Sorunları

Uzmanlar Van kedileri için en sağlıklı ortamın, memleketleri olan Van ve çevresi olduğunu belirtiyor. Bu cins kediler oranın iklim şartlarına alışıktır ve o şartlarda daha sağlıklı yaşayacaklardır. Başka şehirlere hatta ülkelere götürüldüklerinde kedilerde görülen birçok rahatsızlık görülebilmekte ve sevimli dostumuzun sağlığı bozulmaktadır.

Kökeni Van, Türkiye
Ortalama Ömür 12 -17 Yıl

 

Evcil hayvanlarımızla ilgili daha fazla bilgi için Pet blog kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

Comments are closed.