Tırnak ve Tırnak Hastalıkları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tırnak, parmak uçlarını darbelerden koruyan, tutmayı kolaylaştıran deri ekidir. Bu işlevleri yapabilmek için tırnak, deriden gelişirken sert boynuzsu bir hal alır. Bu sert plak yarı saydamdır ve altındaki olayları görmenize kısmen izin verir. Görünen pembe renk, plak altındaki tırnak yatağına aittir.

Tırnak şekli kişiye göre değişmekle birlikte, genellikle oval veya üçgenimsi şekillerdedir. Tırnakların parmağın ucuna bakan kısmı serbesttir, iki yan ve dip kısımlarından deriye tutunmuştur.

Tırnaklar dip kısımlarından uzarlar. Tırnakların uzaması saçlar gibi dönemsel değildir. Kesintisiz olarak ömür boyu sürer. El tırnakları ayak tırnaklarına oranla daha çabuk uzar. El tırnaklarının tam yenilenmesi 3-4 ay, ayak tırnaklarının ki 6-8 olarak değişir.

Sağlıklı bir tırnak; parlak pürüzsüz yüzeyli esnek ve dış etkenlere karşı dirençlidir. Tırnaktaki bozukluklar hem estetik kusur oluşturur, hem de tırnakların işlevlerini bozar.

– Tırnaklardaki renk değişiklikleri önemlidir ve hastalık belirtisi olarak ele alınabilir.
– En sık görülen renk değişikliği beyazlıklardır. Beyazlıkların kesin nedeni belli olmamakla birlikte; manikür sırasındaki zedelenmeler, bazı mantar hastalıkları, bazı genel hastalıklar, bazı ilaçlar veya kimyasal maddeler, bazı vitamin eksiklikleri denebilir.
– Sarı renk; bazı mantar hastalıkları, bazı ilaçlar veya tırnaklara yerleşen bazı boyalarla da ilişkilendirilebilir.
– Gri – esmer ve kahverengi renkler, kalınlaşmanın olduğu durumlarda görülür. Kalınlaşma olmadan bu renkler görüldüğünde; mantar hastalıkları, bazı bakterilerin yaptığı bozukluklar, dıştan temasla tırnağa yerleşen boyalar akla gelmelidir.
– Mavi – siyah renk de ilaçlarla ortaya çıkabilir.
– Eğer siyah (veya siyaha yakın) leke sınırlı bir alanı tutuyorsa, ilk önce tırnak altı kanamaları düşünülmelidir. Fakat aynı zamanda ”Melanoma” adlı çok tehlikeli bir kanser türünün de habercisi olabilir. Leke, tırnakla beraber ileri gidiyorsa kanamadır. Boyuna çizgiler halindeki siyah lekeler, sıklıkla ilaçlara bağlı görülür.
– Tırnak uçlarındaki küçük, siyah çizgiler yüzeysel kanamalara bağlıdır. En çok zedelenme ile oluşur. Bunun yanı sıra sedef hastalığı ve başka hastalıklarda görülür.

Tırnakların korunması ve bakımı için yapılacaklar
– Su, sabun, deterjanla temas önce muhakkak eldiven kullanılmalıdır.
– Suyla temastan sonra tırnaklar parmak araları kurulanmalı ve koruyucu kremler sürülmelidir.
– Tırnak altında biriken kirler, yumuşak bir fırça eşliğinde sabunlu suyla temizlenmelidir.
– Sıkı, sert ayakkabılardan kaçınmak gerekir.
– Takma tırnakların çok sıkı yapıştırılması ve uzun süre kalması, tırnak plağında ciddi hasarlara yol açar.

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

Comments are closed.