Sonbahar ve Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sonbahar hastalıklarından korunmak, yakalanma riskini azaltmak, yakalanmışsanız da kolay atlatmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Buna yardımcı olmak adına sofranızdan eksik etmemeniz gerekenlere şöyle bir değinelim istedik. Mevsim değişikliğinde çokça vitamin, çokça mineral ve antioksidan sağlayacağımız besinlerin başında; Armut, bal kabağı, brüksel lahanası, turp, karnabahar, nar, ceviz ve fındık geliyor. Pusuda bekleyen sonbahar-kış hastalıklarına çözüm olacak besinler böyleyken birde bize nasıl kalkan oluşturduklarına bakalım.

Kalbe yararlı olan Elma flavonoidler ve antioksidanlar içermektedir. Vitamini kabuğunda olduğundan iyi yıkamak ve kabuğuyla tüketmek gerekir.

Dolaşım sistemini düzenleyerek, kabızlığı önleyen Ayva, bronşit ve öksürüğe de iyi gelir. Çekirdekleri kaynatılıp içildiğinde göğsü yumuşatır. Çiçeğine bal karıştırılıp macun kıvamını aldıktan sonra tüketilirse, baş ağrısına da iyi gelir. Damar sertliği ve karaciğer sağlığı için de faydalı olup, tansiyonu düşürerek, safra kesesini de düzene sokar.

Ekim ayı palamut, kasım ayı da lüfer zamanıdır. Balık haftada 2-3 kez mutlaka tüketilmelidir. İçerdiği omega-3, fosfor başta olmak üzere vitamin ve mineraller, anne karnındaki bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimi için gereklidir. Erişkin ve yaşlılara gelecek olursak, göz, zihin, karaciğer, kalp-damar sağlığı üzerinde oldukça önemlidir.

Bal kabağı içerdiği vitamin, mineral, omega-3 sayesinde cilde iyi gelir. Kansere de iyi geldiği bilinen bal kabağı, akciğer, kolon, mesane, meme ve cilt kanserlerine yakalanma riskini azaltarak, kalp hastalıklarına karşı da koruma sağlar.

İyi bir demir kaynağı olan Bürüksel Lahanası, vücudun doğal savunma mekanizmasını harekete geçirir. Tam bir sağlık deposu olan bu sebzeyi, buharda 7 dakika kadar pişirerek, tükettiğinizde maksimum fayda sağlarsınız.

Turp, saçların sağlıklı olmasına katkıda bulunurken, kan ve bağırsakları da temizleyerek cilde tazelik verir. Günümüz hastalığı depresyona sebep olan, stresi azaltır ve kökü iyi bir C vitamini kaynağıdır. Metal ile temas ettirilmemesi gerekir.

Karnabahar, içeriğindeki fitokimyasallar sayesinde anti-kanserojendir. Karnabaharı salata, püre veya kıymalı yemek şeklinde tüketilebilir.

Damar tıkanıklığına iyi gelen Nar, vücutta damar sağlığını düzenleyerek, kalbi korur. Tansiyon düşürücüdür ve doğal antioksidan olarak anti-tümör özelliği barındırır.

Vücuda güç ve enerjiyi taze cevizle fındık verir. Bu besinler enerji deposu olması sebebiyle, beden ve zihin yorgunluğu giderir. Düzenli olarak her gün bir avuç tüketildiğinde kolestrolü düşürerek kalp krizi riskini azaltır.

Bağırsak sağlığı için çok faydalı olan Armut, haşlama ya da tatlı olarak da tüketilebilir.

Bünyeyi enfeksiyonlara karşı koruyacak, antioksidan etkiye sahip A, C ve E vitaminleri açısından zengin besinler özenle tüketilmelidir. Bunun yanı sıra susuzluk durumu çay ve kahve ile geçiştirilmemeli, günlük 8 ila 10 bardak su içilmelidir. Günde 1 ya da 2 bardak bitki çayı tüketmek sorun yaratmazken spor uygulaması da bırakılmamalıdır.

Share.

About Author

1991 Isparta doğumlu, Sağlık Meslek Lisesi Mezunu. Selçuk Üniversitesinde öğrenci... Gezmeyi seven, Sinema tutkunu Blogger, Yazar

Comments are closed.