Saç Dökülmesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sağlıklı saçlara sahip olmak kadın ve erkekleri görünüm olarak bir adım öne taşıyor. Bu nedenle günümüzde dermatoloji kliniklerine en sık başvuru nedenlerinin başında saç problemleri geliyor.

Saç Tellerinin de Ömrü Var

Başımızdaki saçların yaklaşık yüzde 80’i uzama evresinde ve bu süre ortalama 2 ile 6 yıl sürüyor. Bu süreyi tamamlayan saçlar kısa bir geçiş aşamasından sonra dinlenme evresine geçiyor. Dinlenme aşamasında olan saçlar, 3-4 ay kadar kalıyor ve ardından saç dökülmesi başlarken bir yandan da yeni saç çıkışı başlamış oluyor. Günde 100 teli aşan bir saç kaybı varsa mutlaka değerlendirme yapılması gerekiyor.

Gebelik Sonrası Saç Dökülmesi

Saç dökülmesi kadınlarda ve erkeklerde hemen hemen eşit oranda görülüyor. Kadınlarda ve erkeklerde saç dökülme nedenleri şöyle sıralanıyor; genetik faktörler, mevsim değişiklikleri, stres, beslenme ve diyetin, geçirilen ameliyatlar kullanılan ilaçlar gibi. Özellikle kadınlarda, hamilelik sonrası ve emzirme dönemi, sıkı yapılan diyetler, kalori ve protein kaybı, kansızlık (demir eksikliği), çinko eksikliği, biotin (Vitamin H) eksikliği saç dökülmesi nedeni olarak karşımıza çıkıyor.

Saç Dökülmesi Ne Zaman Başlıyor?

Erkeklerde genetiğe bağlı saç dökülmeleri aslında ergenlikle beraber başlıyor fakat gözle görülebilir saç kaybı ancak 20’li yaşlardan itibaren fark ediliyor. Bu konuda kadınlar biraz daha şanslı. Genetik sebepli saç kayıpları kadınlarda 30’lu yaşlarda başlıyor ancak gözle görülür hale gelmesi 60’lı yaşları buluyor. Kadınlarda saç dökülmeleri genellikle, kronik bir hastalık veya devamlı ilaç kullanımı yoksa, hamilelik sonrası ve emzirme dönemine kadar baş göstermiyor. Hamilelikte yükselen hormon düzeyleri saçların aktif uzama evresinde takılmasına yol açıyor ve dinlenme evresine geçmesini durduruyor. Doğumdan sonra hormonların tekrar eski seviyelerine gerilemeye başlamasıyla beraber, doğumdan yaklaşık 2-4 ay sonra, yoğun bir saç kaybı dönemi başlıyor ve ortalama 4 ay devam edip kendiliğinden durabiliyor.

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

Comments are closed.