Kombi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Havalar soğumaya başlamışken kombi bakımlarını yaptırmanın ve kombileri yenilemenin de vakti geldi. Kombinize bakım yaptırmadan ve yeni kombi almadan önce kombi hakkında aklınıza takılabilecek sorular hakkında bilgi verelim dedik…

“Kombi” İngilizcedeki “Combined” yani birleşik sözcüğünden gelir. Yazımıza “Kombi Nedir?” ile başlayacak olursak; kat kaloriferi işleviyle ısıtma görevi yapan, aynı zamanda sıcak su elde etmeyi sağlayan, şofben kullanımlı küçük kalorifer kazanıdır. Kombi, konut veya iş yeri ısıtmada, yine bu alanlarda sıcak suyu sağlamada faydalıdır.

Kombiler taşınabilir duvara monte edilebilir, hafif cihazlardır. Günümüze kadar tek daireli kullanımlar için üretilen kombiler, günümüz teknoloji ve sistemleri sayesinde geniş kullanım alanlarına hitap eder. Ev tipi kombiler; 20kw, 24kw, 28kw, 30kw, 33kw, 35kw ve 42kw olarak üretilmektedir. Yani 60m2 ‘lik küçük bir alandan başlayarak, 5 katlı büyük bir Villaya kadar ısıtabilir. Sessizdir ve merkezi sisteme göre bağımsızdır.

Yapımında Galvanizli çelik, DKP saç, bakır, alüminyum ve plastik malzemeler tercih edilir. Ana parçaları; elektronik kart, pompa, üç yollu vana, brülör, eşanjör, fan ve genleşme tankıdır. Kontrol elemanları ise; ntc, baca sensörü, akış şalteri gibi olmazsa olmaz sistem ve emniyet parçalarından meydana gelir. Hayatımızda yer etmesi ve hayatımızı kolaylaştırması 90’lı yıllar itibariyledir. Kullanımı güvenlidir. TSE standartlarının ön gördüğü her türlü önlem alınmıştır.

Kombinin Montaj Edileceği Alan Nasıl Tespit Edilir?

Cihazın kullanılacağı ortamda standartlara uygun yapılmış müstakil baca var ise bacalı kombi kullanılabilir. Fakat hermetik kombi her zaman daha güvenli ve kurulum itibariyle daha pratiktir. Yoğuşmalı kombiler ise gerek cihaz olarak, gerekse radyatör fazlalığından olsa gerek ilk yatırım yüksektir.

Gelelim seçilen cihazın montajına, kombi montajı gerçekleşecek alanda tesisat hazır ise fazla vakit almaz. Kombiler açık balkona veya dış duvara monte edilemez. Montaj açık balkona isteniyorsa kombi için kombi dolabı, bağlı olduğu tesisat içinde ısı yalıtımı gerekir. Montaj yaptırılmak istenen mekanın, havalandırması ile ilgili, gaz kuruluşları tarafından belirlenen kurallar, yerine getirildiği taktirde, kapalı alana da montaj yapılabilir.

Kombi Çeşitleri Nelerdir?

Çalışma prensipleri ve istenilen şartlara göre, aynı özelliklere sahip olmakla beraber, markaların kendilerine has geliştirdikleri kontrol sistemleri ve kullanıcılara hitap eden konfor özelliklerine göre değişiklik gösterir. Kombiler çalışma prensibine göre bacalı, hermetik ve yoğuşmalı olmak üzere üç çeşittir.

Yoğuşmalı Kombiler:

Yoğuşmalı kombiler üreticiler tarafından iki farklı gruba ayrılır, bunlardan biri tam yoğuşmalı diğeri ise yarı yoğuşmalı. Tam yoğuşmalı kombiler %105 ve üzerinde yakma verimi ile çalışırken yüksek tasarruf elde eder. Yarı yoğuşmalı kombiler ise %105 değerinin altında yakma verimliliği sağlarken fiyat olarak daha uygundur. Baca işletmesi hermetik olan bu kombiler yeni nesil yüksek teknolojiye sahiptir ve A sınıfı cihazlardır. Sessizlik ve yakıt tasarrufu bakımından tam yoğuşmalı kombiler tercih listesinin başında gelmektedir.

Konvansiyonel Kombiler:

Konvansiyonel kombi alışılagelen bir kombi çeşididir. Konvansiyonel kombilerin baca işletmesi de hermetiktir. Şu anda evlerde kullanılan her 10 kombiden 8’i konvansiyoneldir. Düşük verim elde edilen kombi %95 in altındadır. Bundan dolayıdır ki kullanıcılar da zaman içerisinde bu kombileri, yoğuşmalı kombilere dönüştürecektir.

Bacalı Kombi:

Baca işletmesi doğal yollar ile gerçekleşir. Bina çatısına çıkan tuğla bacalara bağlanan eski kombi türüdür. Yakma verimi konvansiyonel kombiden dahi düşüktür. Gaz dağıtım şirketleri dahi kullanımlarına sıkı yaptırımlar ile onay verirken hala birçok evde aktif olarak kullanılan kombidir. Dolayısıyla tedavülden de kalkmak üzeredir.

Bacalı Kombi ve Hermetik Kombi Arasındaki Fark Nedir?

Bacalı kombilerin atık gaz sistemlerinde fan yoktur. Dolayısıyla cihazda oluşan atık gaz, sıcaktan genleşerek yükselirken baca vasıtasıyla atmosfere atılır. Bu nedenle bacalı kombilerin kullanılacağı ortamda standartlara uygun yapılmış bir bina bacası olmalıdır. Hermetik kombilerde ise oluşan atık gaz, fan yardımıyla atılır. Fan yardımıyla atmosfere atılan atık gaz, bağlı bulunduğu baca aparatı ile de iç borudan atmosfere yol alır, bu arada dış borudan da temiz hava yanma odasına çekilir. Yani aradaki tek fark fandır.

Kombi Servisi

Kombilerde de diğer cihazlarda olduğu gibi zamanla bozulma yada arızalar meydana gelir. Bu durumda yetkili ya da özel kombi servisi çağrılması gerekir. Arıza durumunda eğer kombinin garantisi bitmemişse muhakkak cihazın yetkili servisine başvurulmalıdır.

Kombi Bakımı

Kombilere yeni olsa bile en az senede bir kez kombi bakımı yapılması tavsiye olunmaktadır. Kombi bakımı ile cihazlarda oluşabilecek yüksek masraflı arızaların ve performans düşüklüğünün önüne geçilebilir.

Petek Temizliği

Kombi bakımı haricinde kış öncesi, kombi tesisatı ve peteklerin içindeki kirli sıvı, birikinti ve kireç parçacıkları yani kısaca petek tesisatının tıkanmasına yol açan bütün yabancı maddelerin belirli sürelerle temizlenerek petek temizliği yapılması gerekmektedir.

En Çok Tercih Edilen Kombi Markaları

İlk kez kombi kullanacak olanlar yüksek gaz sarfiyatı yaşamamak, düşük verim almamak ve çeşitli sorunlarla yüz yüze kalmamak için kombi tercih etmeden önce yazımızı okumalılar. Doğal gaz kullanımı il ve ilçelerde yaygınlaştıkça, kombi markalarında da artış görülür. 350 kişilik bir anket neticesinde yapılan oylama ile ilk öne çıkan marka “Buderus” olmuştur. Onu takipte “Vaillant”. 3. Olarak da “Demirdöküm” sizlerin tercih ettiği en gözde markalar arasındadır.

BUDERUS: Fiyatı piyasa şartlarının üzerinde olan marka, siz müşterilerin ilk tercihi olmuştur. Isı verimliliği çok çok üst seviyelerde olan kombi, genellikle villalarda tercih edilir. Dubleks evler ve geniş daireler içinde eşsiz bir kombidir. Asla sorun yaşanmadığı belirtilirken düşük doğalgaz basıncında dahi çalışmayı kesmez ve ısıtmaya devam eder.

VAİLLANT: Kaliteli bir diğer kombi olarak da “Vaillant” seçtiniz. Bu markanın da en az bir önceki marka kadar sorunsuz olduğu belirtiliyor. Isıtma verimliliği yüksek olan cihaz, bulunduğunuz alanı 150 m2 kadar ısıtabiliyor. Fiyat olarak Buderus’un altındayken Demirdöküm’ün bir tık üstünde yer alıyor.

DEMİRDÖKÜM: Yerli sermaye olup bakımı ucuz olan marka, diğer cihazlardan daha uygun. Tercih sebebi hem iyi ısıtması hem de cebinize uygun olması.

Share.

About Author

Teknoloji Kurdu, Bilim İnsanı...

1 Yorum