Bahar Alerjisi ve Alerjik Bünyeler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Şubat ayını bitirmek üzereyiz. Bahar ayları çok yakınımızda ve tabii beraberinde alerjilerde öyle. Alerjik bünyeler baharın ne demek olduğunu çok iyi bilir. Göz yaşarması, burun akması, deride kaşıntı döküntü derken birkaç ay böyle geçer. Alerjik reaksiyonlara sebep olan maddelere alerjen (polenler, küfler, ev tozları gibi) denilmekte ve günümüzde özellikle çocuklar başta olmak üzere birçok kişide görülmektedir. En fazla görülenleri ise bahar alerjileri.

Baharın gelmesiyle havalar yavaş yavaş ısınmaya başlıyor. Yaz mevsimini hepimiz özledik ancak bu geçiş döneminde hava ısısındaki ani değişimler hastalıklara davetiye çıkarıyor. Mevsim geçişlerinde görülen bahar alerjileri de cabası…

Bahar alerjileri

Baharla beraber ağaçlar yeşermeye ve çiçek açmaya başlıyor ve polenler de soluduğumuz havaya hızla karışıyor. Polene karşı duyarlı olan bünyelerde çeşitli etkiler görülmekte.  Alerjenler vücuda solunum yoluyla, besinler aracılığıyla ağız yoluyla ve deri yoluyla (kimyasal maddeler, böcek ısırıkları gibi) girebiliyor.

Alerjik hastalıklar astım, saman nezlesi, egzama, ürtiker (kurdeşen), göz nezlesi şeklinde görülüyor. Bahar alerjisi genellikle “alerjik rinit” şeklinde görülür. Alerjik rinit, halk dilinde saman nezlesi olarak bilinir. Alerjen maddenin hava yolu ile burunun iç kısmına yapışarak orada yanma hissine sebep olmasıdır. Genellikle ömür boyu devam eden, her bahar mevsiminde kendisini gösteren bir durumdur. Yaşa bağlı olarak şiddetinde azalma ya da çoğalma meydana gelebilmektedir. Burunda ve genizde akıntı, kaşıntı, hapşırma, gözlerde sulanma, yaşarma, kızarıklık, göz altlarında morarma gibi etkilere sebep olur.

Polen Alerjileri

Polenler, rüzgarla taşındıklarından bitkiden kilometrelerce uzaktaki kişide bile alerjiye neden olabilir. Polen alerjileri farklılık gösterir. Ağaç polenleri en fazla Şubat-Mayıs aylarında görülürken, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek polen yayılımına devam eder. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazla olmaktadır. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler daha rahat eder. Tam tersine sıcak ve rüzgarlı günlerde polen yayılımı artar.

Share.

About Author

1991 Isparta doğumlu, Sağlık Meslek Lisesi Mezunu. Selçuk Üniversitesinde öğrenci... Gezmeyi seven, Sinema tutkunu Blogger, Yazar

Comments are closed.