Sağlıkta Yanlış Bildiğimiz Doğrular

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bu yazımızda sağlığımız ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar var. Günlük alışkanlıklarımızın sağlığımıza fayda ve zararları neler? Uyguladığımız bazı alışkınlıklarımızın sağlığımız üzerindeki etkileri nelerdir? Hadi okuyalım 🙂

Uzaktan kumandayı nereye koyduğunuzu hatırlamıyor musunuz?

Probleminiz kötü hafıza olmayabilir. Hatta bu iyi hafıza göstergesi bile olabilir. Hiçbir bilginin beyinden tamamen silinmediğine hipnotize olayı kanıt gösterilir. Herhangi birisi normal şuur halindeyken belli bir konu hakkında hatırlamadığı şey hakkındaki soruları hipnotize haldeyken cevaplayabilir. Ama bu da %100 garantili bir cevap değildir çünkü kişi daha doğmadığı tarihlerde ne olduğu sorulduğunda onlara da cevap verir.

Çünkü hipnotize olmak çok yoğun bir şuur halidir ve bu “mod”dayken bilmiyorum diye bir cevap yoktur. Bazı insanlar bilgilerin gigabaytlarını depolayabilirler. İyi hafızanın anahtarı seçici olmaktır: ilgili olanı elde tutmak, önemsiz olanı çıkarıp atmaktır.

Yapılan araştırmalar sonucu bilginin uzun süre hatırlanmadığı zaman, önemsenmediği zaman ya da kalıcı hafızaya yazılmadığı zaman unutulduğu sonucuna varılmıştır. Kalıcı hafızaya yazılma süresi ise 20 dakika olarak ölçülmüştür. Bunun nedeni olarak ise büyük bir kaza geçirenlerin, şok vb. şeyler geçirenlerin genelde son 20 dakika hatırlamamaları olarak bilinmektedir vs. vs.

Beyniniz yeni hazırladığınız tostunuzu nereye koyduğunuz, caddedeki trafik işaretinin ne söylediği gibi şeylerin bulunduğu kısa süreli görsel bellekte ise genelde bir kerede sadece üç ya da dört şeyi tutabilir. Bundan dolayı, verilerin gereksiz parçalarını etkili bir şekilde “silme” bir şeyleri anımsamada iyi olup olmadığınız arasında farklılık yaratabilir.

Yüzleri hatırlamak sadece zeka ile ilgilidir.
Yanlış!

Kavramlar ve algılar yardımı ile soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak uygulayabilme yeteneklerine zeka denilmektedir. Bunun cevabı tam olarak evet değildir. Harvard Üniversitesi’nde psikoloji alanında doktora sonrası araştırmacı olan Richard Russel: “Beynin yüzleri tanıma becerisi insandan insana farklılık gösterir: küçük bir azınlık diğerleri tanımakta tamamen yeteneksizken, “süper-tanıyıcılar” beyinlerinin yüz tanıma bölümünü son derece iyi çalıştırarak yüz tanıma konusunda olağanüstü kabiliyete sahiptir” der.

Şekerleme yapmak sakıncalıdır.
Yanlış!

İnsan türü olarak genelde gece saatlerinde, bilincimizi tamamen yitirdiğimiz, bedenimizin kontrolünü kaybettiğimiz ve ara sıra hiç tanımadığımız âlemlere zihnen dalıp çıktığımız, adına da “uyku” dediğimiz bir sürece giriyoruz.

Gün içinde kısa bir uyku hem stresi azaltır hem kalbe yararlıdır. Günlük 30 dakika ve haftada 3 kere şekerleme yapmak en idealidir. Orta yaşlı çalışan erkekler gün içerisinde şekerleme yaparak ölümcül kalp krizlerini ve diğer kalp problemlerini %37 oranında azaltmıştır.

Peki kadınlar? Her ne kadar çalışmanın ana konusu erkekler olsa da kadınlar da büyük ihtimalle aynı yararı görmektedir. Gün içerisindeki kısa uyku molaları stresi azaltmak için en büyük yardımcınızdır.

Araştırmacılar stres hormonlarının, organları, vücuttaki bezeleri ve kan damarlarını hasara uğratabileceğini düşünüyor. Aynı zamanda kötü alışkanlıkları çok kolayca uygulamanıza neden oluyor. Sigara içmek, aşırı yemek yemek ve egzersizleri kesip tembellik yapmak bunların başında geliyor.

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

Comments are closed.