Cemre Düşmesi Nedir?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cemre Nedir?

Cemre, Arapça kökenli “kor” yani “ateş” anlamına gelen bir kelimedir. Ayrıca Anadolu’da ‘imre’, ‘imere’ ‘zemheri’  şeklinde adlandırmalar vardır. Bunlardan Cemre adı en yaygın olanıdır. Baharın gelmesini müjdeleyen ve havaların ısınacağına işaret olan cemre yedi gün aralıklarla düştüğüne inanılır ve sonrasında hava ısınır.

Kaç Tane Cemre Vardır?

Üç tane cemre olduğuna inanlıyor. Birincisi havaya, ikincisi suya ve sonuncusu toprağa düşüyor. Tüm cemreler düştükten sonra hava durumunda ısınmalar meydana geliyor. Cemreler sırasıyla yedi gün ara ile 20 Şubat’ta havaya, 27 Şubat’ta suya ve 6 Mart’ta toprağa düşüyor. 2018 yılının ilk cemresi de bugün yani 20 Şubat 2018 Salı günü düşecek.

Cemre Düşmesi

Cemre düşmesi geçmişten günümüze gelen geleneksel bir inanıştır. Gerçek meteoroloji verilerine dayanmaz ancak yinede cemre düşmesi sonrası hava durumundaki ısınma gözlemlenmiştir. Meteorolojik olarak bakarsak ısınma sırası toprak, hava ve su şeklindedir.

Cemre düşmesi tecrübelere dayanan bir inanış olsa da bazen cemrenin düştüğü günlerde havalar soğuyabilmektedir. Halk arasındaki inanışa göre cemrenin düşüş sırasına göre önce havanın ısındığına sonra su ve yerin ısındığına inanılır. Cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve Nevruz kutlamaları başlamaktadır.

Share.

About Author

1991 Isparta doğumlu, Sağlık Meslek Lisesi Mezunu. Selçuk Üniversitesinde öğrenci... Gezmeyi seven, Sinema tutkunu Blogger, Yazar

Comments are closed.