Azerbaycan – Bakü Gezi Rehberi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Kardeş Ülke” desek aklınıza neresi gelir? Evet, bildiniz kardeş ülke denince akıllara Azerbaycan gelir. Bu yazımızda biraz yanı başımızda yer alan kardeş ülkemizden bahsedeceğiz. Hakkında küçük bilgiler verirken nereler gezilebilir biraz bundan bahsedeceğiz. Bu mini Azerbaycan gezisi için hazırsanız, Azerbaycan turu başlasın…

Resmi adı Azerbaycan Cumhuriyeti olan ülke coğrafi terimlerle belirtmek gerekirse Kafkasya’da yer almaktadır. Hazar Denizi, Gürcistan, Rusya, Ermenistan, İran ve tabiki Türkiye ile komşudur. Azerbaycan ile gönül bağımız sonsuzdur. Öyle ki bazı kaynaklarda Mustafa Kemal Atatürk’ün Azerbaycan ile sınır komşusu olabilmek için Nahçıvan topraklarını aldığından bahsedilir. Bu konuyu ayrıca merak ediyorum, Nahçıvan ayrı bir yazının konusu olsun. 🙂

Hepimizin bildiği gibi ülkede Türkçe’ye çok yakın bir dil olan Azerice kullanılır. Yani Azerbaycan’a gittiğinizde “Ben bu insanlarla nasıl anlaşacağım, lisanlarını da bilmiyoruz?..” gerginliğini yaşamazsınız. Halkın çok büyük çoğunluğu Müslümandır.

Bize hem kültür hem de konum olarak bu kadar yakın olan bir ülke olan Azerbaycan barındırdığı doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri, kaplıcaları ve misafirlerini en iyi şekilde ağırlamak için hazır bekleyen Azerbaycan görülmeye değer bir yerdir.

Azerbaycan’da Gezilecek Yerler

Azerbaycan’da gezilecek yerler listesinden biraz bahsetmek gerekirse Bakü için geniş bir zaman ayrılması gerektiğini ilk başta söylemekte fayda var. Hatta Bakü için özel bir gezi düzenlemelisiniz.

Başkent Bakü

Azerbaycan’ın başkenti Bakü, Hazar Denizi’nin batı kıyısında yer alan Kafkaslar’ın en büyük şehri olmasının yanı sıra önemli bir kültür ve ticaret merkezidir. Denize kıyısı olması sebebiyle bir liman kenti olan Bakü Azerbaycan’ın kalbi ve Hazar Denizi’nin en önemli limanıdır. Şehre gittiğinizde konaklama seçenekleriniz oldukça fazladır.

Bakü Marina ve Alev Kuleleri

Bakü Marina ve Alev Kuleleri

Başkent Bakü’nin deyim yerindeyse tarihi çekirdeği yani tarihi merkezi “içeri şehir” ve “eski şehir” olarak adlandırılan bölgesidir. Gezilip görülecek yapıların, yerlerin büyük kısmı burada yer alır.

Tiyatro, kütüphane, sinema gibi kültürel mekanlara sıkça rastlanan Bakü’de gezilecek yerler listesi için pek çok isim sayabiliriz. Bu listenin başını; Paris’teki Sen Nehri kıyısında yer alan parktan sonra Avrupa’nın en büyük milli parkı olan Bakü Bulvarı çeker. Kız Kalesi, Nizami Caddesi, Bakü Hayvanat Bahçesi, Alev Kuleleri, Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi, İçeri Şehir, Şirvanşahlar Sarayı, Uluslararası Mugam Merkezi, Ateşgah, Azerbaycan Devlet Filarmonisi, Bakü Kristal Salonu ve Devlet Bayrağı Meydanı Bakü’de görülecek yerler arasında bulunur.

2013 yılında Bakü’de hizmete giren Haydar Aliyev Kültür Merkezi’de bence görülmeye değer bir yapı ve yer olarak listede.

Haydar Aliyev Kültür Merkezi

Haydar Aliyev Kültür Merkezi

Selçuk İmparatorluğu döneminde Gence şehrinde yaşayan, en bilineni Leyla ile Mecnun olmak üzere pek çok esere hayat veren Nizâmî-i Gencevî’nin anıt mezarı, şirin bir kasaba olan Şeki; antik mağaraları, grizu kayası oluşumları ve çamur volkanları bulunan Gobustan Milli Parkı da görülmeye değer yerlerdir.

Gobustan (Kobustan) Milli Parkı’nda çok eski kaya oymalarının var olması sebebiyle buranın “olağanüstü evrensel değer” olarak kabul edilip UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alındığını da belirtelim.

Azerbaycan’a Ulaşım ve Konaklama

Ilıman bir iklimin etkisinde olan ülkeyi ziyaret etmek için en uygun dönem Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarıdır. Misafirperverliği ile bilinen Azerbaycan’da konaklama açısından sıkıntı çekmezsiniz. Her bütçeye uygun otel ve pansiyon hizmeti ile rahatça konaklayabilirsiniz.

Azerbaycan’a özellikle başkent Bakü’ye ulaşım son derece kolaydır. Karayolu ve havayolu ile ulaşabilirsiniz. Evet günümüz koşullarında en pratik yol uçak’tır ancak Bakü’ye haftanın belirli günleri sefer düzenleyen şehirler arası otobüsleri de tercih edebilirsiniz.

 

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

Comments are closed.