Dracula’nın Şatosu: Bran Kalesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kont Dracula’nın Şatosuna Hoşgeldiniz!

Kont Drakula’nın Şatosu olarak bilinen Bran Kalesi, Romanya’nın en turistik bölgeleri arasında yer alıyor.  Adını Romanya’nın Braşov şehrinde yer alan Bran kasabasından alıyor…

Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği bu efsanevi kale, gri duvarları ve 60 metre boyu ile insanı ürperten görünüme bir sahip. Bran kalesinin “Dracula’nın Şatosu” olarak anılmasının sebebi ise İrlandalı yazar Bram Stoker’ın ölümsüz eseri Kont Dracula’da tasvir edilen kaleye tıpatıp benzemesidir.

Bran Kalesi aslında Erdel Prensliği ve Eflak sınırları arasındadır ve Ulusal Anıt ve Sınır Nişanı’dır.

bran

Bran Kenti

Romanya’nın kuzeybatı bölümünü kaplayan bölge Avrupalılar tarafından Transilvanya olarak biliniyor. Bu bölgenin bir diğer adı ise Erdel. Çok fazla efsanevi vampir hikayesine konu olmuş Transilvanya bu sebeple gotik bir havaya sahip. Transilvanya bölgesinin kalbinde başkent Braşov kenti bulunuyor. Bran kalesi ise Braşov’a 30 km. uzaklıkta. Oldukça turistik bir bölge haline geldiği için ulaşımda sorun yaşamayacaksınız…

Gotik hikayelere merakınız varsa mutlaka görülmesi gereken, mistik enerjisi olan bir yer. 🙂

Bran Şatosu

Bran Şatosu

Bran Kalesi Hakkında

Stoker’ın eserinde kaleyi tıpatıp tasvir ettiğinden bahsetmiştik. Bunu yaparken kale hakkında bilgisi olup olmadığı bilinmiyor. Ancak Dracula’yı yazarken Kazıklı Voyvoda’dan ilham aldığı söyleniyor. Bununla birlikte kalenin Osmanlı İmparatorluğuna karşı savunma amaçlı kullanıldığı da tarihi kaynaklarda yer alıyor…

Bran Kalesi bugün turistlerin ziyaretine açık bir müze olarak hizmet veriyor. İçerisinde ise Kraliçe Marie tarafından toplanan sanat eseri ve mobilyalar sergileniyor. Bu kaleyi bir rehber eşliğinde gezmeniz efsane ve mitler hakkında detaylı bilgi edinmeniz için daha iyi olabilir. Ancak tek başınıza da giriş yaparak gezebilirsiniz.

Bran kalesi bir tepenin üzerinde konumlanmıştır. Kaleye çıkarken yada kale geziniz bittikten sonra tepenin eteklerinde köylülerin sergi ve satış yaptığı alanlara uğrayabilirsiniz. Bu alanda açık hava müzesi niteliğindedir.

Bran Kalesi Tarihi

Bran kalesinin bulunduğu alanda 1200’lü yıllarda ahşap bir yapı olduğundan bahsediliyor. Bran kalesi hakkındaki ilk belgeler ise 1377 yılına dayanıyor. Kale, 1438-1442 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’na karşı savunulmuş, daha sonraları Erdel ve Eflak arasından geçen dağa gümrük olarak kullanılmıştır. Eflak hükümdarı Vlad Tepeş’in (Kazıklı Voyvoda) 1448-1476 yılları arasında Bran kalesine birkaç kez uğramış olmasına rağmen kale tarihinde önemli bir rol oynamamıştır. Önceleri Macar krallığına ait olan kale, 1533 yılında Braşov şehrine geçmiştir.

2007 yılında Romanya hükümeti yönetiminde olan kale,2009 yılında sahipleri Arşidük Dominic’e ve kız kardeşleri Maria-Magdalena Holzhausen ile Elisabet Sandhofer’a geçti. 2009 Haziran’ında ise ülkenin ilk özel müzesi olarak ziyarete açıldı.

Adres: Strada General Traian Moșoiu 24, Bran 507025, Romanya

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

Comments are closed.