Türk Mutfağından Az Bilinen 5 Enfes Yemek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yemek ve seyahatin ayrılmaz bir ikili olduğundan daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Neyse ki bu konuda oldukça şanslı olduğumuz söylenebilir. İçerisinde bulunduğumuz coğrafya içerisinde hakim olan yemek kültürü Türk mutfağı son derece zengin ve birbirinden renkli lezzetlere ev sahipliği yapıyor.

Ülkenin hemen hemen her köşesinde kendi şahsına muhasır lezzetlerin varlığından söz edilebilir. Çoğu zaman farklı köylerin bile başka yerden bulunmayan yöresel lezzetleri olabiliyor. Bu durum bizim bol bol seyahat ederek farklı lezzetleri deneyimlemeniz için harika bir fırsat.

Türkiye’de kendinize seyahat için çizdiğiniz rotada nerede ne yenir diye düşünmenize gerek yok. Yemeğin yeri bizim kültürümüzde büyük olduğu için yöresel lezzetler kendi bölgelerinde bir hayli ünlü oluyor. Bir şehre gittiğinizde oranın yöresel lezzetlerini en iyi şekilde icra eden restoranları bulmanız pek de zor oluyor. Samimi ve misafirperver yöre halkı ise seyahatleriniz sırasında herhangi bir restorana gitmeden yöresel yemekleri birinci elden tatmanıza olanak sağlıyor.

Çok gezen mi yoksa çok okuyan mı? Bu cevaplaması zor bir soru ancak her gittiği yerde farklı lezzetleri tadanların daha çok eğlendiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle sizler için Türk mutfağından az bilinen beş enfes yemeği listeledik.

Unutmayın tüm bu lezzetlere ulaşmak için tek bilet yeter… Bir otobüs bileti, bir tren bileti  yada bir uçak bileti orası size kalmış…

Bursa, Cennet Künkü

Bursa, Türkiye’nin en önde gelen şehirlerinden bir tanesi. Köklü geçmişinde Osmanlı gibi bir medeniyete başkentlik yapmış bir şehir. Geçmişinin yansımalarını bugün de şehir içerisinde görmek mümkün. Bu durum yemek kültü için de geçerli. Neredeyse hepimiz Bursa’yı İskender kebabı ile tanıyoruz. Bu olağanüstü lezzet ülkenin dört bir yanına dağılmış farklı ellerde yapılıyor. Bugün neredeyse iskender kebab bulamayacağınız şehir yok gibi. Elbette, şehrin yemek kültürü iskender kebab ile sınırlı değil. Cennet küskü, Bursa ilimizin sınırları içerisinde icra edilen tatlı santının en nadide örneklerinden bir tanesi. Bol kaymak, şerbet ve fıstık ile yapılan bu tatlı özellikle bir porsiyon iskender kebaptan sonra inanılmaz bir etki yaratmaktadır.

Denizli, Çağut Aşı Pilavı

Pilav ülkenin hemen hemen her yerinde yapılan yemeklerimizin başında geliyor. Türk mutfağının en vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesi. Pilavın Karadeniz’de ve Ege’de farklı farklı yapıldığını ise yemek ile ilgilenen herkes biliyordur. Ege’nin gözde şehirlerden Denizli’de yapılan pilav ise tam anlamı ile kendine özel bir tarife sahip. Pilav içerisinde, asma yaprağı, et, koruk suyu gibi farklı malzemeler mevcut. Bir kez yediğinizde tadını asla unutamayacağınız çağut aşı pilavı Denizli’de mutlaka denemeniz gereken yöresel lezzetler arasında yer alıyor.

Kamış Yahnisi

Gaziantep denildiği zaman ve konu yemekler olduğunda kimsenin fazla bir şey söyleyebileceğini sanmıyoruz. Ülkemizin bu şehri mutfağı ve eşsiz lezzetleri ile yalnızca ülke içerisinde değil aynı zamanda dünyada da tanınan bir yer. Etli, etsiz yemekleri, tatlıları ile yemeklerinden bir kez tadanların bir daha peşini bırakamadığı noktalardan bir tanesi. Gaziantep mutfağından meşhur olmuş o kadar çok lezzet var ki, saymakla bitmez diyebiliriz. Biz sizler için kıyıda köşede kalmış, saklanmış bir lezzet olan kamış yahnisini seçtik.Kuzu eti, üzüm pekmezi ve sirke ile yapılan bu lezzet Gaziantep ziyaretçilerinin mutlaka denemesi gereken yöresel lezzetler arasında bulunuyor.

Kars, Tandırda Kaz

Listemizin bu sırasında ülkemizin uzak bir köşesinde bir lezzet yer alıyor. Kars’ın en bilindik lezzeti kaşar. Ancak bunun dışında dillere destan olmuş bir başka lezzeti daha var. Tandır ateşinde hazırlanan köy kazı ile yapılan tandırda kaz kesinlikle harika bir lezzet. Doğal ortamında yetişen ve köy usulü terbiye eti ile yapılan bu lezzet pek çok kişinin gözdesi olabilir.

Yozgat, İncir Uyutması

Yozgat yöresel lezzetleri ile ülke genelinde tanınan şehirlerimizden bir tanesi. Ancak incir uyutması pek fazla kişi tarafından bilinmiyor. Türk mutfağında yer alan en hafif tatlılardan bir tanesi incir uyutması. Sütün mayalanması ile birlikte yapılan bu hafif tatlı özellikle ramazan ayı gibi iftarda ağır yemeklerin tüketildiği zamanlarda çok tercih edilen bir lezzet.

 

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

Comments are closed.