Pırlanta ve Elmas Arasındaki Fark Nedir?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Evlilik tekliflerinden zarif armağanlara kadar birçok özel anın en kıymetli hediyesi olan pırlantalar, kadınları da erkekleri de etkileyen taşlardır. Mücevherat olarak değerlendirilen ve çoğu zaman kadınların başını döndüren bu özel ürünlerin alımı konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. Doğru pırlantayı almak, pırlantanın nasıl olduğunu bilmek ve daha pek çok detay, pırlanta alışverişi konusunda dikkat gerektirmektedir. Doğru ürünü satın alabilmek için öncesinde pırlantanın ne olduğunu bilmek gerekmektedir.

Birinin pırlanta alırken dikkat etmesi gerekenleri bilmesi, hassas davranması avantajına olacaktır. Bunun nedeni, sektörde en az orijinal kadar sahte pırlanta hikâyesi de yer almaktadır. Temkinli alışveriş daha sağlıklı bir adım olmaktadır.

Pırlanta Nedir?

Pırlanta ilk kez Marcel Tolkowky tarafından ortaya atılan bir kavram olmuştur. Elmasın şekil almış haline pırlanta ismini veren Tolkowky o günden sonra gerçek pırlanta işinin dünyanın her yerine yayılmasını sağlamıştır.

Elmas doğal bir kaya parçası iken 250 ton ile birlikte çıkarılmaktadır. Bu andan sonra hangi noktalar nasıl işe yarayacaksa alınmakta, dikkatli ve temkinli temizleme işlemleri başlatılmaktadır. Elmasın yeterince temizlenip alınmasının ardından kesilmesi sonucunda ise pırlanta ortaya çıkarılmaktadır.

Pırlantada 4C Nedir?

Pırlanta kavramı ile bir arada kullanılan ifadelerden biri de 4C’dir. İngilizce kavramlar olan colour, carat, cut ve clarity  4C ifadesinin açılımı olarak kullanılmaktadır. Pırlantayı meydana getiren en önemli 4 unsur olan bu ifadeler renk, karat, kesim ve parlaklık konusuna değinmektedirler. Pırlanta alırken nelere dikkat etmeliyim diye düşünüyorsanız bu 4 ifade size büyük oranda ipucu olabilecektir.

Pırlantanın rengi, kesimi ve ağırlığı alım konusunda fiyat değişkenliğine de neden olmaktadır. Her pırlanta aynı fiyatta olmadığı için sizin tercih edeceğiniz 4C unsuru büyük önem gerektirmektedir.

Pırlantada Renk ve Kesim Nasıl Olmalı?

Pırlantada renk dendiğinde akla ilk olarak hepsinin aynı olduğu gelebilir. Dışarıdan bakıldığında ve pırlanta hakkında çok da fazla fikir sahibi olunmadığında renk konusunda emin olunmayabilmektedir.

Pırlanta rengi D harfinden Z harfine kadar belirli skalalara sahiptir. Bu aralık içerisinde en değerli olan pırlantanın D harfi ile isimlendirildiği bilinmektedir. Bu noktada söylenebilecek en genel bilgi pırlantanın renksiz olanının kıymetli olduğudur. Pırlanta ne kadar az renge sahip olursa o kadar değerlidir.

Pırlanta kesiminde ise kesen kişinin mahareti önemlidir. Ne kadar profesyonel kesim yapılırsa pırlanta o kadar değerli kabul edilmektedir. Taç görüntüsü verilen pırlanta en kıymetli olan, ışığı en güzel yansıtan pırlantadır.

Pırlantada Karat ve Parlaklık Nasıl Olmalı?

Pırlantada karat dendiği zaman doğrudan ağırlık akla gelmektedir. Pırlanta ne kadar ağır olursa değeri de o kadar fazla olmaktadır. Bunun yanında değer belirleyen bir başka unsur parlaklıktır. Geçirgenliği az ve bazı noktalarında lekeleri olan pırlantalar çok değerli kabul edilmemektedir. Bu nedenle olabildiğince ışığı yansıtabilen pırlantalara yönelmek gerekmektedir.

Pırlantada parlaklık, berraklık konusunda en iyi derece FL/IF olan pırlantadır. En kötüsü olarak bilinen ise I2-3’tür. Tek taş yüzük alırken ise 1 karat ve üzeri ağırlıktaki yüzükler daha makbuldür.

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

Comments are closed.