Ev Tekstili Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ev Tekstili Nedir?

Ev Tekstili deyince aklımıza hemen nevresim takımları, battaniye, yorgan vs. gelir. Halbuki ev tekstili sadece yatak odası için kullanılan örtü vs. materyaller değildir. Bizce, nasıl bizlerin  giysisi varsa evlerimiz için tasarlanan tekstil ürünleri de bir nevi evimizin giysileridir. Masalarımıza serdiğimiz örtülerden tutunda kanepe ve koltuklarımızda ki  yastıklara, mutfak havlusundan, mutfak önlüğüne kadar; cıvıl cıvıl  renklerde içimizi açan mekanlara canlılık ve sıcaklık katan ürünlerdir. Banyo havlularımız ve misafir havlusu da  ev tekstil ürünlerinin vazgeçilmezidir. En çok kullanılan ev tekstili ürünleri hakkında biraz bilgi verelim.

Nevresim Takımı

Yatak odalarının olmazsa olmaz giysisi de diyebiliriz. Her genç kızın çeyizinde mutlaka birden fazla takımı vardır. Peki bu takım hangi parçalarla  bizlerin hayatının vazgeçilmezi oldu.

Nevresim, bir nevi yorgan giysisi, kılıfı da diyebiliriz. Kullandığımız yorganın temiz kalmasının yanı sıra, yoğun terlemeye engel olarak sağlığımıza da faydalıdır; bunun ile birlikte rengi ve  deseni de  odanın havasına bir canlılık ve sıcaklık da katar.

Çarşaf

Çarşaf, ister lastikli ister düz olsun yataklarımızı toz, kir ve bakterilerden koruduğu gibi bizlerin de uyku esnasında rahatlamamızı  sağlayan  çarşafın,  kumaşının kalitesi ve materyali de önemlidir. Örneğin kaşındıran, alerjiye döküntüye sebep olan bir çarşaf uyku kalitesinin yanında sağlığımıza da zarar verir. Oysaki kullanımı yumuşak, esnek ve terleme, alerji riski olmayan kumaşlar son derece sağlıklıdır. Örnek vermek gerekirse en çok pamuklu kumaşlar tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra İpek olan çarşaflar fiyat anlamında yüksek olsa da sağlık açısından son derece güvenilirdir.

Kullanım açısından ise lastikli çarşaflar daha fazla önerilir ve tercih edilir. Yatağın düzenli görünmesini, uyurken kaymamasını sağlayan lastikli çarşaflar, gözle görülmese de uyku kalitesini arttıran unsurlardan biridir.

Kırlent ve Yastık Kılıfları

Yastık kılıfı, nevresim takımının en önemlisi de diyebiliriz. Başımızı yastığa, huzurlu rahat bir uykunun, hayali ile koyup saatlerce uyumadığımız anlarda en son aklımıza gelendir; yastık kılıfının rahatlığı. Yastığa uyumlu mu acaba çok terletir mi? Dokusu yumuşak mı? Cildimize dokunur mu?
İşte bütün bu etkenler yastık ile verdiğimiz savaşımızın bir parçasıdır aslında. Kumaşının dokusu ve kalitesinin yanı sıra boyutu da önem arz eder.

Eskisi gibi standart yastıkların yanı sıra şimdilerde silikon ve medikal yastıklarda var. Dolayısıyla boyutlar tamamen farklı bir hal almaya başladı. Bizlerin tavsiyesi, ister tekli yastık kılıfı isterseniz nevresim takımı alırken mutlaka öncelikle yastıklarınızın boyutunu öğrenin; böylece hem küçük ya da büyük olup çirkin bir görünüm olmadığı gibi yastığınızın formu da bozulmamış olur. Seçtiğiniz kılıfın kalitesi dokumasının yoğunluğu bunların hepsi birer etkendir. Bunu unutmamak gerekir.

 

Havlular

Evlerimizde vazgeçemeyeceğimiz, banyoda mutfakta bulunan envaiçeşit, boyut ve renktedir; Havlular.

Öncelikle şunu kesinlikle belirtmeliyiz ki, havlu dokumasının iyi kalitede ve yüzde yüz pamuk olması gerekmektedir. Aksi halde istenilen performansı alabilmek mümkün olmaz.

Su ve nemi emme özelliği havlunun kalitesini gösterir. Aynı zamanda yıkama esnasında dokusunun kolay bozulmaması da gerekir; yüksek derecelerde yıkama yapıldığı için bu konu önem arz eder. Yumuşaklığı, emici olması, iyi dokumasının kalitesinin de göstergesidir.

 

Yorgan

Ortalama olarak günümüzün 8-9 saat kadarını uykuda geçiriyoruz; bu zaman çerçevesinde vücut ve beyin olarak dinlenebilmemiz için vücut sıcaklığımızın normal bir seyirde olması aşırı terleme yahut üşüme olmaması gerekir. Bunun içinde kullandığımız yorganın türüne dikkat etmeliyiz. Örneğin sentetik olan elyaf yorganlar temizlenmesi açısından kolay olması nedeniyle oldukça rağbet görmelerine karşın aşırı terlemeye yol açtıkları için sağlıksızdırlar.

Tercih edilmesi gereken yorgan tipi pamuklu olmalıdır. Pamuklu yorganlar vücut ısısını normal şartlarda korumalarının yanında hava geçirgenliği sayesinde yoğun terlemeyi önleyerek hem vücut ısısını korur, hem de rahat bir uyku hali sağlar.

Bizden bukadar… 🙂 Araştırdığımız kadarı ile bilgiler vermeye çalıştık. Daha fazla bilgiye ve En kaliteli kumaşlardan yapılmış ev tekstili ürünlerine en uygun fiyatlarla sahip olmak için Ağol Tekstil’e ait olan lastiklicarsaflar.com web sitesine göz atabilirsiniz. Ayrıca ev tekstili ürünleri hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Hangi yorganı seçmeliyim? Hangi yastık benim için daha uygun olur? Lastikli çarşaf nasıl katlanır? gibi sorularınza cevap bulabilirsiniz.

Sevgiyle kalın…

Share.

About Author

Hayalleri ile yaşayan bir kitap delisi, en çok metroda ve sahilde okumayı sever. Her çantasında bir kitabı vardır. Okumadan yaşayamaz. O kadar ki yorgan altında fenerle bile olsa okur.... (Göz bozukluğunun sebebi) 😊😎

Comments are closed.