Ulu Şehir Bursa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bursa; Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olması ve bundan önce sahip olduğu köklü tarihi, sahip olduğu muhteşem konumu, yeşilin en güzel tonlarına ev sahipliği yapan ve kentin dört bir yanını saran ormanları, şifa dağıtan termal suları, kış tatillerinin vazgeçilmez adreslerinden olan Uludağ’ı ve her biri birbirinden güzel olan Bursa otelleri ile ülkemizin en güzel şehirlerinden biridir.

Geçmişten bugüne önemli bir yere sahip olan Bursa gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir kenttir. Metrekare başına en çok tarihi eserin düştüğü kent olarak anılan Bursa bu özelliği ile adeta açık hava müzesi gibidir. Bu zenginliğinin sebebi hiç kuşkusuz ki geçmişte başta Osmanlı İmparatorluğu’na ve Bizans’a ev sahipliği yapmış olmasıdır. Bursa’da görülmesi gereken yerler arasında ilk sırayı hanlar alır. Nedeni ise hanların sayıca fazla olmasıdır. Hanlar ile bezenmiş olan kentin pek çok hanının tarihi dokusu korunmuştur. Korunan bu hanlar içerisinde en gözdesi ise Bursalıların gözdesi olan Koza Han’dır. Pek çok kahve sohbetine ve çay kaşıklarının davetkar sesine tanıklık eden Koza Han kentin en çok ziyaret edilen hanıdır. Bursa’da görülecek yerler listesinde ilk sırayı almaktadır. Koza Han’ın güzelliğini, akşam olunca yanan ışıkları ile ihtişamına ihtişam katan Bali Bey Han takip etmektedir.

Evliya Çelebi tarafından Bursa’nın Ayasofya’sı olarak anılan Ulu Cami ise Bursa’nın adeta simgesidir. Çok ayaklı cami planının en klasik örneği sayılan bu eser Yıldırım Beyazid tarafından mimar Ali Neccar’a yaptırılmıştır.

En az Ulu Camii kadar önem arz eden Yeşil Camii de Bursa’da görülmeye değer tarihi eserler arasındadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun beşinci padişahı Sultan Çelebi Mehmet tarafından yaptırılan camiinin ünü içinde barındırdığı çinileri nedeniyle ülke sınırlarını aşmış durumdadır.

Bursa surlarının inşa edildiği yamaç üzerinde kurulu olan Tophane Meydanı ise gerek manzarası gerekse üzerinde bulundurduğu önemli türbeleri ile ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Tophane Meydanı’nda Osmanli İmparatorluğu’nun iki önemli padişahı olan Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Tophane Meydanı Bursa Saat Kulesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. 6 katlı olan Saat Kulesi’nin Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmıştır.

Kış sporları sevenlerin uğrak noktası olan Uludağ ise Bursa’nın sahip olduğu doğal güzellikler arasında ilk sırada yer almaktadır. Uludağ Kayak Merkezi’nde yer alan ve hepsi bir birinden güzel olan Uludağ otelleri ile dünya standartlarındaki kayak pistleri ile Uludağ her yıl kış aylarında dolup taşmaktadır.

Share.

About Author

1988 Antalya Doğumlu, Doğuştan Gezgin... Seyahat etmeyi çok sever, Blogger!

Comments are closed.