Türkiye’de Kaçırılmaması Gereken 5 Festival

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye, doğal güzellikleri, coğrafi konumu, köklü geçmişinden kalan sayısız eser ile birlikte bir gezginin boydan boya rota çizmesi için en ideal ülkelerden bir tanesi. Bununla birlikte insanların içerisindeki seyahat tutkusunu ateşleyen yalnızca bunlar olmuyor. Özellikle yurt dışı gezisi yapanların sıklıkla karşılaştığı ve gezginlerin bir hayli dikkatini çeken bir olay var. Bu da hiç şüphesiz gidilen şehrin ya da bölgenin birbirinden renkli festivalleri.

Peki, tatilini Türkiye’de geçirmek isteyenler, ülkenin başından sonuna bir gezi rotası çizmek isteyenler için Türkiye’de festivaller yok mu? Elbette ki var. Neredeyse her şehrin farklı noktalarından katılımcılar ile renklenen ve bir hayli eğlenceli geçen kendine ait yöresel festivalleri bulunuyor. Renkli görüntülere ev sahipliği yapan bu festivaller hem yurt içinden hem de yurt dışından ziyaretçileri ağırlıyor. Biz de gezi rotasını Türkiye sınırları içerisinde çizenler için farklı noktalardan beş harika festivali listeledik.

Tekirdağ / Kiraz Festivali

1962 yılında başlayan ve başladığı günden bu yana son derece hareketli etkinliklerle devam eden Tekirdağ kiraz festivali Türkiye’nin en iyi eğlence festivallerinden biri. Kiraz, hepimizin severek tükettiği yaz meyvelerinden biri. Tekirdağ şehrinde de kiraz üretimi bir hayli fazla. Doğal olarak bu şehirde bir kiraz festivali düzenlenmesi oldukça muhtemel görünüyor.  Her yıl haziran ayı içerisinde düzenlenen bu festivalin ilk adı kiraz cümbüşü olarak biliniyordu. Yıllar içerisinde ziyaretçi sayısının artması ile birlikte geniş çaplı bir festivale dönüştü. Tekirdağ kiraz festivaline ülkenin farklı noktalarından katılan kişiler, birbirinden renkli oyunlara katılabiliyor. Oyunların haricinde festival boyunca konserler, sergiler, yarışmalar görmek de mümkün.

Diyarbakır / Karpuz Festivali

Diyarbakır’ın karpuz festivali Türkiye’nin en ünlü eğlence düzenlemelerinden bir tanesi. Yöre halkının sıcak gelenekleri ile birleşmiş birçok etkinlik festival içerisinde yer alıyor. Elbette ki festivalin teması karpuz üzerine olduğundan festival boyunca en ağır karpuz yarışması, karpuz ses starı gibi etkinlikleri de görmek kaçınılmaz oluyor. Karpuz güzellik yarışması ve karpuz yeme yarışması ise bu renkli festivalin en çok katılım alan etkinlikleri. Festival boyunca bir yandan gezip eğlenirken bir yandan da oldukça iyi şekilde Diyarbakır’ı tanıma fırsatı yakalıyorsunuz. Festival 23 Eylül tarihinde başlıyor ve eğlenceli aktivitelerle birlikte bir hafta kadar devam ediyor.

Manisa/ Mesir Macunu Festivali

Başladığı günden bu yana tam olarak 475 kez düzenlenen bu festival ülkenin en köklü etkinliklerinden bir tanesi. Saray macunu olarak da bilinen mesir macunu her yıl etkinlikte toplanan kalabalığa dağıtılıyor. Anlatılanlara göre mesir macunu tüketenlerin yıl boyunca hastalıklardan korunulacağına inanılıyor. Bu hikayenin kaynağı olarak da 1500’lü yıllarda padişahın yaşamış olduğu bir sağlık problemine mesir macunu ile çare bulduğu söylentisi görülüyor. Bu rivayet ile birlikte halka mesir macunu dağıtılan bu festival 21 Mart tarihinde başlıyor. Festival boyunca yalnızca mesir macunu dağıtılması söz konusu değil elbette..

Antalya Film Festivali

1964 yılında başlayan ve günümüze kadar gelen Antalya Film Festivali hiç şüphesiz Türkiye’nin en ünlü festivallerinin başında geliyor. Yerli ve yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlayan bu etkinlik sırasında kesinlikle sinema ile yatıp sinema ile kalkıyorsunuz. Festivalin en güzel yanlarından biri de buraya kadar gelmişken Antalya gibi harika bir şehirde tatil yapma fırsatı yakalıyor olmanız. Festival tarihi her yıl belirli devlet kurumları tarafından açıklanıyor. Ayrıca internet üzerinden de festivale dair tarih açıklamasını ve bilgilendirmeleri takip etmeniz mümkün.

Gümüşhane Kuşburnu Pestili Kültür ve Turizm Festivali

Türkiye’de uluslararası unvanını kazanmış yegane etkinliklerden biri olan festival her yıl binlerce kişiyi Gümüşhane sokaklarında ağırlamayı başarıyor. Bu renkli hasat festivali yarışmalar, konserler, oyunlar ve daha bir sürü etkinlikle birlikte kendini gösteriyor. Elbette ki festival boyunca Gümüşhane’yi yakından tanıma fırsatı buluyorsunuz. Türkiye’de uygun dönemde seyahat ediyorsanız Gümüşhane Kuşburnu Festivalini kesinlikle rotanıza dahil etmelisiniz.

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

Comments are closed.