Türkiye’de en çok satan klima markaları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Klima nedir?

Klima, “Bina içi sıcaklık ve nem kontrol cihazıları” na verilen ortak isimdir. Klimalar hem ısıtma ve hemde soğutma işlevini yerine getirirler, yani sadece soğutma yapmazlar.

Klima bakımı düzenli yaptırmak oldukça önemlidir.

Soluduğumuz havada ısıyı tutan 3 ana bileşen vardır.
1.Havanın moleküler bileşenleri: Oksijen (% 23), azot (% 76), karbon dioksit (% 1) ve asal gazlar (% 1)
2.Nem veya su buharı: Su buharı, her zaman havada bulunur. Hava sıcaklığına göre yoğunluğu ve miktarı değişebilir.
3.Havada bulunan partiküller: Gelişen sanayi ile doğal kirlilikten nasibini alan hava içinde asılı bulunan yabancı maddeler(polen, toz, duman, mikroplar vb).

Hava vücudumuzun tamamını kaplayan tek bileşendir. Bu ortak bileşeni konforlu bir hale getirmemiz gerekir. Bunu sağlamak için gerçekleştirmemiz gereken eylemler:

1. Sıcaklık kontrolü (ısıtma ve soğutma)

Bilimsel araştırmalara göre ideal oda sıcaklığı 19-23 derecedir. Uyurken ise bebekler ve yetişkinler için 16-18 derece olduğu belirtilmiştir. Türkiye’de genelde oda sıcaklığı 25 derecenin altına düşünce kombiler ve ortak kullanıma ait kazanların dereceleri arttırılır. Avrupa’da ise küresel ısınmaya karşı enerji tüketimini indirme amaçlı değişik çalışmalar mevcuttur. Ortalama İngiliz evlerinde oda sıcaklığı 17,5 derece olduğu belirtilmiştir. İklim Değişikliği konusunda hükümete tavsiyede bulunan bilim ekibinin başkanı David MacKay, evinde ısı kaybını engellemenin yanısıra, termostatı evde bulunduğu sırada aşağı yukarı 13 derecede tuttuğunu, ama sabah yataktan kalkma saatlerinde kendine biraz daha iyilik edip 15 dereceye çıkarttığını söylüyor. “Kazak giymek seksidir”. David MacKay, “yünlü kazaklarla evde oturan seksi kişilerin” televizyonlarda, dergilerde öne çıkarılmasının toplumun algısını değiştirebileceğini savunuyor.

2. Nem Kontrolü

Kuru cilt, ağız ya da boğaz yollarında kuruma gibi nedenlere yol açan durumlarda nemi arttırmak ya da aşırı nem sonucu nefes almanın güçleşmesi gibi durumlarda nemi azaltmak.

3. Havalandırma

Başlıca amaç ortamda ki gerekli oksijen ihtiyacını sağlamak ve karbondioksit, koku, toz, duman vs. giderimi ile genel havalandırma gereksinimini elde etmektir (Kişi başına saniyede 5 ila 18 litre).

4. Filtreleme

Filtreleme ile dışarıdan gelen ve içeride bulunan hava içerisindeki toz, polen vb. temizlemek ve havadaki nem eksikliği gidererek filtrasyon sağlamak. Bunların yapılmaması durumunda Hasta Bina Sendromu (Sick Building Syndrome) denen hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık ilk kez 1970’lerde tanımlanmıştır. Havalandırması eksik olan eski binalarda iş yapanların önemli bölümünü etkileyen, yorgunluk, bulantı, kusma, solunum yolu tahrişi ve kokuya karşı hassasiyet gibi bulguların oluşumu ile tespit edilmiştir. Eski veya yeni olup uygun projelendirilmemiş, havalandırmasız, nem oranı ya çok yüksek ya da çok düşük, biyolojik ve kimyasal kirleticilerin yoğun olarak bulunduğu, kötü aydınlatmalı, stres yaratan düzeyde gürültülü, aşırı sıcak veya soğuk, ergonomik çalışma koşulları oluşturulmamış yapılar bu şekilde adlandırılmaktadır.

Klimanın Tarihi

İnsanlık daha klima icad edilmeden önce çeşitli yollarla soğutma ve ısıtma ihtiyaçlarını gidermeye çalışmıştır. İklimlendirme cihazlarının ilk çalışmalarına bakınca Leonardo Da Vinci ile karşılaşırız. Tarihte gelmiş geçmiş en zeki insanlardan biri kabul edilen Leonardo Da Vinci’nin dönemin Milano Dükü Ludovico Sforza’ya yazdığı mektubla yaptığı iş başvurusu oldukça meşhurdur. Eee hal böyle olunca, Leonardo Da Vinci’nin patronunu etkilemek istemiş ve yaptığı su gücü ile çalışan sistem bugün kullandığımız klimanın temellerini atmıştır.(Nasıl gaza geldiyse adam). Ayrıca klimanın çalışma sistemini benimsemediği için tarihteki ilk fan olarak nitelendirilmektedir. Asıl klimanın bu günkü halini ve işlevini tam olarak yansıtan aygıtlar 1902 yılında Willis H. Carrier tarafından tasarlanıp üretilmiştir.

Willis H. Carrier’e kadar bir çok bilim adamı ortamı ısıtma ve soğutma (özellikle soğutma) konusunda çalışmalar yapsalar da muvaffak olamamışlardır. 1901’de Cornell Üniversitesi Elektrik mühendisliği bölümünden mezun olan Carrier, aynı yıl Temmuz ayında Buffalo’daki Buffalo Forge Company’de çalışmaya başladı. Isıtma konusunda yaptığı başarılı çalışmalar ile çalıştığı şirketin ısıtma giderlerini bir hayli düşürünce Carrier, kısa zamanda dikkat çekerek şirketin araştırma ve geliştirme komisyonunun başına getirildi.

Bir matbanın baskı işlerinde ortam ısısının değişiklik göstermesi nedeniyle baskı kalitesinde düşüş olduğunu belirterek şirketine başvurmasıyla Carrier bir ortamın ısısını sabit tutacak bir cihaz geliştirmek için çalışmalarına başladı. Çalışmalarının sonunda ortaya çıkardığı ürün bugün evde kullandığımız klimalarımızın atası sayılabilecek devasa (yaklaşık 30 tonluk) bir makineydi.

Daha sonra yaptığı bu cihazı şirketinin bünyesinde geliştirmeye devam etti Carrier ve 1920 yıllarında üretip patentini aldığı bir odadaki ısıyı soğutup dengede tutan ve hava sirkülasyonunu sağlayan cihazı üretti. Bu cihaz ilk olarak 1920 yılların başında bir sinema salonunda kullanıldı. Makine başarı sağlayınca sinema salonu ve tiyatro gibi insanların toplu bulunduğu yerlerde sıklıkla kullanılmaya başladı.

1930 yılında Du Pont şirketinden Thomas Midgley’in soğutmada freon sistemini geliştirmesiyle bugünkü klima pazarı ilk adımlarını atıyordu. Bu gelişmeyle ilk defa konut için klima üretilmeye başlandı. Bugün kullandığımız split klimalar Carrier’in üstün dehası ve Midgley’in bu konuda gösterdiği başarısıyla 1950’lerden beri konutlarda kullanılmaya başlandı. Tabi klimaların satışı ile birlikte klima servisi adında bir iş koluda oluştu.

Türkiyede ilk klima 1988 yılında Alarko-Carrier firması tarafından getirilmiştir.

Türkiye’de satılan klima markaları

Türkiye’de satılan klima markaları, sektöre Çinli firmaların girmesiyle bir hayli artmıştır. Bazı markaların fabrikaları kapanmış, bazı markaların distribütörleri firmalarını kapatmış ya da Türkiye pazarından çekilmiştir. Türkiye’de bulunan başlıca klima markaları Aeg, Airfel, Akai, Alarko Carrier, Alaska, Altus, Amana, Amcor, Arçelik, Ariston, Auer, Aura, Baxi, Baymak, Beko, Bosch, Cartel, Daikin, Daylux, Demirdöküm, Diamond Electric, Dolcevita, Duro, Electra, Electrolux, Esco, Ferroli, Fuji Electric, Fujitsu, Funai, Galanz, General Electric, Goodman, Haier, Hicon, HighLife, Hyundai, Kelon, LG, McQuay, Midea, Mitsubishi, North Aire, Orcool, Oreon, Panasonic, Profilo, Raks, Regal, Rubenis, Samsung, Samui, Sanyo, Seg, Seikon, Sharp, Siemens, Siesta, Sigma, Sunny, Teco, Termodinamik, Toshiba, Tronic, Unionaire, Vaillant, Vestel, Viessmann Vito, White Westinghouse, Whirlpool, York, Zen, Zibro.

2017 yılı itibari ile Türkiye’de en çok satılan başlıca klima markaları

  • Mitsubishi Klima
  • Daikin
  • Arçelik
  • Vestel
  • Airfel
  • Sharp
  • General
  • Panasonic
  • Mitsubishi Electric
  • Beko
  • Bosch
  • Siemens
  • LG
  • Demirdöküm
Share.

About Author

Teknoloji Kurdu, Bilim İnsanı...

2 yorum

  1. Klima Servisi on

    Mitsubishi’den asla şaşmam klimamdaki arızanın tamiri esnasında dış ünitesini sökmelerini ve parça değişimi izledim yani gerçekten adamlar yaptığı için hakkını vermişler tüm parçalar o kadar ağır duruyorduki yani en iyi kalite olduğunu daha ilk bakışınızda belli ediyor.

  2. Bana biraz tuhaf geldi bu. Sokaklardaki evlerde hep arçelik vestel demirdöküm dış üniteleri varken en çok Mitsubishi daikin satılıyor olması bana tuhaf geldi