Sosyal medya üzerinden kazanılan paralardan artık vergi alınacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sosyal medya dünyada milyonlarca insanın hayatının ayrılmaz bir parçası. Hele akıllı telefonunuz varsa, tüm günü sosyal medya başında geçirmeniz işten bile değil.

Sosyal medyadan para kazanmak deyince sadece hemen akla gelen şirketlerin Facebook’un bir kenarına verdiği veya Twitter’da önünüze çıkıveren sponsorlu reklamlar gelmesin. Çünkü bahsedilen Twitter, Instagram ve Facebook’tan ürün tanıtarak para kazanan fenomenler ve reklamlardan para kazananlar. Evet artık bu kazanılan paraların vergisi alınacak. Stopaj kesintisi şeklinde alınacak verginin yüzde 15 düzeyinde olması beklenmekte.

İnternet üzerinden gerçekleştirilen reklam ve tanıtım hizmetlerinin vergilendirilmesi konusunda önemli bir adım atılıyor. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre bu kapsamda, ürün tanıtımından dolayı her gün binlerce lira para kazanan sosyal medya fenomenlerinden de vergi alınacak. Vergiden, ürün tanıtımı yaptıran reklamverenler ile buna aracılık eden reklam şirketleri de sorumlu olacak.

Twitter, Instagram, Facebook gibi sosyal medyadaki ürün tanıtımı ve reklamlardan şu an herhangi bir vergi alınamıyor. Yasa değişikliğiyle, bunlardan vergi alınması ve alınacak vergi oranının belirlenmesi konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verilecek.

Bakanlar Kurulu, ödeme yapılan kişilerin vergi mükellefi olup olmamasına, ödeme yapan ya da ödemeye aracılık edenlerin vergi kesintisi yapma zorunluluğu bulunup bulunmamasına, ödemenin konusunun mal veya hizmet alım satımı olup olmamasına, elektronik ortamda gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine bakmadan tüm bu işlemlere taraf veya aracı olanlara vergi kesintisi yapma yükümlülüğü getirebilecek.

Vergilemenin, stopaj kesintisi şeklinde yapılması öngörülüyor. Bakanlar Kurulu yüzde 0 ile 25 arasında değişen vergi oranı belirleyecek. Vergi oranının yüzde 15 düzeyinde olması bekleniyor.

Share.

About Author

Teknoloji Kurdu, Bilim İnsanı...

Comments are closed.