Liposuction nedir? Ne işe yarar?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ergenliğe ulaşıp, gelişimimizi tamamladıktan sonra vücudumuzdaki yağ hücresi sayısı sabitlenir, artık değişmez. Peki bu sayı değişmiyorsa olan nedir? Neden kilo alıyoruz? Olan şudur? Kontrolsüzce yediğimizde ve hareketsiz bir şekilde kaldığımızda; yağ hücrelerimiz şişer ve hacimleri artar. Bu da kilo almak olarak tanımlanır. Yaşam koşullarımız, beslenme alışkanlıklarımız, metabolizmamız, yaşımız, vücudumuzun kilo alıp verme durumunu belirler.

Uygun beslenme ve egzersiz ile kilomuzu dengede tutabiliriz. Normal kiloda kalabiliriz. Bedenimizin estetik görünümünde göze batan bir bozulma yoktur. Fakat tüm bunlara rağmen bazılarımızın vücudunda yağ birikimleri oluşur. Ve estetik açıdan göze batan, kişiyi rahatsız eden bölgesel fazlalıklar oluşur. Belimizde, karnımızda, kollarımızın üst kısmında, bacaklarımızın iç ve yan kısımlarında, dizlerimizin ön ve arka tarafında, göğüs bölgesinde, boyunda, çenemizin altında yağ birikimleri oluşur. Egzersizler ve dikkatli beslenme ile oluşan bu birikimleri yok edebiliriz. Ama her zaman bu mümkün olmaz. İşte böyle durumlarda bize yardımcı olacak ve bu yağlardan kurtulmamızı sağlayacak olan işlem liposuctiondır.

Liposuction (yağ alma), vücudumuzun belirli yerlerinde bölgesel birikim göstermiş, egzersizlerle ve diyetle kurtulmanın mümkün olmadığı bu inatçı yağların, vakumlama ile emilerek alınması, yağ hücrelerinin sayısının azaltılarak ve bedenimizin yeniden şekillendirilmesi işlemidir. Konunun uzmanlarınca, hastahanelerde yapılması gereken cerrahi bir müdahaledir. Zayıflama için yararlanılacak bir seçenek değildir. Vücudunda dengeli bir kilo dağılımı olan insanların kilo aldıklarında yararlanacağı ya da spor yapmaktan hoşlanmayan insanların yararlanacağı bir yöntem değildir. Liposuction, bir bölgede birikme karakteri gösteren, vücudun belirli bir kısmından dışarı sarkan yağların alınmasında kullanılabilir. Bu yağların hacminde kilo verildiğinde bile bir azalma olmaz.

Liposuction (yağ aldırma) yapılan bölgede yağ eksilmesi olacağından deri fazlalığı meydana gelir. Vücudun istenilen estetik görüntüye bürünmesi için bu derinin elastikiyetini koruyor olması gerekir. Bunun sağlanamadığı durumlarda ise ortaya çıkan deri fazlalığı alınarak, germe işlemi yapılması gerekir. Liposuction uygulanan bölgelerde selülitin neden olduğu girintili çıkıntılı görüntü varsa bu göze görünür bir şekilde düzelir. Fakat sadece selülit tedavisi için liposuction önerilmez.

Liposuction yapılacak bölgeler öncelikle işaretlenerek belirlenir. Uygulama yüzeyinin genişliğine göre lokal ya da genel anestezi ile uygulanır.

İşaretlenen bölgeler,  minik kesilerle açılarak, özel bir hortum ile vakum cihazına bağlı özel metal kanüllerin ileri ve geri hareketleriyle yağ dokuları bölgeden alınır. Bu işlemle gerçekleşmesi istenen şey, burada haddinden fazla birikmiş yağ dokusunun sebep olduğu çıkıntıları yok ederek, estetik bir görünüme kavuşan vücut hatlarıdır.

Liposuction uygulanan kişilere, operasyonun bitiminden hemen sonra özel korseler giydirilir Korselerin esnek yapısı liposuction uygulaması görmüş bölgenin kanamasını ve sıvı toplanmasını önler. Cildin sağlıklı bir görünüme bürünerek istenilen şekilde toparlanmasını sağlar. Bir hafta boyunca çıkarılmaması gerekir. Duş almak için aralıklarla üç hafta kadar daha kullanılır. Tüm bunların yanında iki ay süre ile kullanılması kişiyi daha sağlıklı bir sonuca götürür.

Liposuction ameliyatından çıkmış kişiler yaklaşık 5 – 6 saat kadar gözlem altında bulundurulur ve sıvı ağırlıklı besinlerle beslenir.  Genellikle aynı gün taburcu edilir.

 

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

Comments are closed.