Kepçe Kulak Tedavisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kulak Estetiği

Kulak estetiği gelişim döneminin tamamlanması ile birlikte dış görünüşte bazı eksiklikler hissedilmesine neden olabilmektedir. Yaygın olarak kepçe kulak görünü olarak bilinen bu bozukluk kulak kıkırdağının yetersizliği ve gelişimi esnasındaki eksikliklerinden kaynaklanmaktadır.

Kulak Estetiği Nedir?

Kulak estetiği kepçe kulak görünümünün ortadan kaldırılması için uygulanan cerrahi müdahaleye verilen addır. Bu işlem için ne yazık ki ameliyat dışında bir çare bulunamamıştır. Ameliyat kulağın ardından küçük bir kesik açılması ve kıkırdağın şekillendirilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Yetişkinlerde lokal anestezi eşliğinde uygulanabilmek ile birlikte çocuklarda mutlak surette genel anestezi ile uygulanır.

Kulak Estetiği Ne Zaman Yapılmalı?

Kepçe kulak ergenlik ve ardındaki dönemde birçok bireyde psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. Özellikle gelişme dönemi olan ergenlikte kişinin kendini beğenmeme eğilimi göstermesi ile başlayan bu süreç yetişkin hayatta da sürekli saklanma, kulakları saklama gibi davranışlara dönüşebilmektedir. Bu nedenle bu sorunu yaşayan bireye küçük yaşlarda müdahale edilmesi hem psikolojik hem de sağlık olarak olumlu karşılanmaktadır. Özellikle çocukluk döneminde gelişimin henüz devam etmekte olduğu 5-6 yaş arasında kulak estetiği oldukça olumlu sonuçlar verebilmektedir. Bu durumda kıkırdağa daha kolay şekil verilebilmesinin yanı sıra çocuğun gelişim döneminde henüz dış görünüşü ile ilgili sorunları olmaması da etkili olmaktadır. Neredeyse bütün uzmanlar ebeveynleri bu konuda uyarmakta olup kepçe kulak görünümüne sahip çocuklarının gelişim dönemleri için kulak estetiğine yönlendirilmelerini önermektedir. Bunun dışındaki durumlarda kulak estetiği her yaşta yapılabilmektedir. Ancak yaş büyüdükçe kıkırdağın yumuşaklığı değişeceğinden şekillendirme işlemi de zorlaşmaktadır.

Kulak Estetiği Nasıl Yapılır?

Kulak estetiği kulak arkasından açılan bir kesiğin içinden kulak kıkırdağının uygun şekli yakalayabilmek için kesilmesi ve incelmesi şeklinde uygulanır. Kıkırdağın kepçe kulak görünümünden uzaklaştırılmasının ardından dikiş atılarak operasyon tamamlanır. Herhangi bir komplikasyon oluşmadığında operasyonun süresi iki saati geçmemektedir. Ameliyattan sonra kulak arkasında küçük bir çizgi, iz olarak kalacak olsa da bu hasta da dâhil kimsenin görebileceği bir noktada değildir.

Kulak Estetiğinin Ardından Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

Cerrahi bir operasyon olduğunda kulak estetiği operasyonunun ardından yaranın kapanana kadar temiz ve kuru tutulması büyük önem taşımaktadır. Pansumanlar aksatılmadan gerçekleştirilmeli ve ilk günlerde yaraya kesinlikle su değdirilmemelidir. Bunun yanı sıra enfeksiyon riskinin önüne geçebilmek için hasta dikişli bölgeye herhangi bir uygulamada bulunmamalı ve gerekli ameliyat sonrası tedavilerine riayet etmelidir. Dikiş üzerine baskı yapılmamalı, mümkünse baş yukarıda kalacak şekilde uyunmalıdır. Ameliyattan sonra en az bir hafta süre ile hasta ameliyatlı kulağına maksimum özen göstermelidir. Yanlış bir uygulamada enfeksiyon riski olduğu gibi nadir de olsa kan toplanması gibi vakalar da ortaya çıkabilmektedir. Kolay bir operasyon olsa da kulak estetiğinin cerrahi bir müdahale olduğu unutulmamalı ve hastanın sağlığı için oldukça dikkatli davranılmalıdır.

Share.

About Author

1991 Isparta doğumlu, Sağlık Meslek Lisesi Mezunu. Selçuk Üniversitesinde öğrenci... Gezmeyi seven, Sinema tutkunu Blogger, Yazar

Comments are closed.