İnsan beynine yerleştirilebilen sensörler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bilim kurgu filmlerinde geçen teknolojik olaylardan birinin daha hayatımıza girmesi çok uzakta gözükmüyor. ABD’deki Berkeley Kaliforniya Üniversitesi’nde mühendisler vücut gerçekleşen olayları anlık olarak gözlemleyebilecekleri bir sensör geliştirdi. Birkaç milimetre büyüklüğündeki bu sensörlerle doktorların hayati organlardaki ve sinirlerdeki değişimleri gerçek zamanlı olarak takip edebileceği belirtiliyor.

İnsanların teknoloji ve bilimle gelecekte daha rahat yaşayacağını savunana bilim insanları bu anlamda bir ilke daha imza attı. ABD’deki Berkeley Üniversitesi’nde araştırma yapan mühendisler vücuda yerleştirilebilen 3 milimetre uzunluğunda bir sensör geliştirdi. Yerleştirildiği bölgedeki aktiviteleri raporlayan bu sensörlerle doktorların organlardaki ve sinirlerdeki değişimleri anlık olarak gözlemleme şansına sahip olacağı öngörülüyor.

Sinirbilimi alanında önde gelen akademik dergi Neuron’da yayınlanan makalede beyinle protezler arasında bir köprü işlevine sahip olabileceği belirtilen bu sensörlerin, protezlerin kontrolünü kolaylaştıracağı ifade edildi.

Fareler üzerindeki deneylerde başarılı sonuçlar elde eden sensörler sesüstü titreşimleri elektriğe çevirerek kendi enerjisini üretebiliyor. Araştırma ekibinin yöneticilerinden Michel Maharbiz, “Vücudun içerisindeki organlara uzaktan ölçüm yoluyla ulaşabilmek şimdiye kadar mümkün olmamıştı. Fakat şimdi, sinirlerinizi, organlarınızı yada herhangi bir vücut sisteminizin verilerini okuma şansına sahip olma imkanımız var” şeklinde konuştu.

Gelecekte daha da küçültülerek insan beynine yerleştirilmesi beklenen sensörlerin, insanlara protezleri ya da elektronik cihazları kontrol etmek etme kapasitesini kazandırması bekleniyor.

Share.

About Author

Teknoloji Kurdu, Bilim İnsanı...

Comments are closed.