Digital Medya Tercih Edilmeli Midir?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hızla büyümekte olan “Digital Medya” sektörünün gerçekleri nelerdir? Büyük markalar, bütçelerinin büyük bölümlerini “Digital Medya” reklamlarına ayırmaktadır. Dijital medyanın reklamlardaki payı, 2006’da %8 iken 2009’da iki katına çıkarak %15 olmuştur.

Son 10 yılda pazarlama dünyasında çok şey değişmiştir. Gelişen teknoloji, artan bant genişlikleri, çoğalan mobil cihazlar, satın alma alışkanlıkları bunlara örnektir. Digital Medya hayatımızın her yerindedir. Bunu fark eden yöneticiler, bütçelerinde interaktif pazarlamaya yer vermeye başlamıştır.

Yalnızca büyük markaların kampanyalarında değil, tüm pazarlama kampanyalarında rol oynar. Ve şunu hatırlamakta fayda var: Digital demek sadece İnternet demek değildir. Mobil telefonlar ve oyun platformlarını da kapsar. Ancak dijital reklamcılık hakkında kesin olarak söyleyebileceğimiz şey şudur ki: pazarlama, işinizin bir parçası değilse de, kısa süre içinde planlarınıza zorla dahil olacaktır. Türkiye’de dijital reklam yatırımları, 2016’nın ilk 6 ayında yüzde 20 artışla 928 milyon liraya ulaşmıştır.

IAB Türkiye’de, bu yılın ilk yarısındaki digital reklam yatırımlarına ilişkin verileri şöyle açıkladı. AdEx-TR araştırma sonuçlarına göre, Türkiye ‘de bu yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 20 artan dijital reklam yatırımları 927,6 milyon liradır.

Bu dönemde display reklam yatırımları yüzde 19,6 büyüyerek 546 milyon lira olmuştur. Display reklamlar kategorisinde en büyük payı 427,7 milyon lira ile gösterim ya da tıklama bazlı reklam yatırımları almıştır.

Video reklam yatırımları yüzde 50,2 yükselişle 91,8 milyon lira olarak gerçekleşirken, sponsorluk reklamlarının yerini alan native, 26,5 milyon liraya ulaşmıştır.

Arama motoru reklam yatırımlarının büyüklüğü 329,6 milyon liraya, ilan sayfaları reklam yatırımları ise 44,5 milyon liraya çıkmıştır.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un etkisine bağlı olarak küçüldüğü tahmin edilen e-posta kategorisi, ilk 6 ayda da gerilmesini sürdürerek 2,8 milyon lira olarak kayda geçmiştir. Oyun içi reklamlar ise 4,8 milyon liralık büyüklüğe erişmiştir.

Toplam digital reklam yatırımlarının 144,6 milyon lirası display, arama motoru, ilan sayfaları, e-posta ve oyun içi reklam dahil olmak üzere mobil platformlarda da gerçekleşmiştir.

126,7 milyon liralık büyüklüğe ulaşan sosyal medya reklamlarının yüzde 60,7’si, mobil cihazlarda yer almaktadır. 2016’nın ilk yarısında artışı süren programatik satın almanın büyüklüğü de 164 milyon liraya çıkmştır.

Share.

About Author

Teknoloji Kurdu, Bilim İnsanı...

Comments are closed.