Değerli Taşlar ve Yarı Değerli Taşlar Nelerdir? (Gemoloji Bilimi)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Değerli taşlar (Doğal Taşlar) son dönemlerde herkesin gözdesi. İster takı olarak ister ev yada ofisinizde dekoratif olarak doğal taşları kullanabilirsiniz. Değerli taşlar sadece süs için kullanılmaz, bu taşların aslında fiziksel ve ruhsal taşların faydaları da vardır. Genel olarak değerli taşlar olarak bahsetsekte doğal taşlar, yarı değerli taşlar, süs taşları, değerli kristaller gibi farklı şekillerde anılıyorlar.

Doğal taşlar adı üzerinde doğada gerekli fiziksel ve kimyasal koşulların biraraya gelmesi ile oluşur. Doğada bulunan, yaratılmaış herşey gibi aslında taşlarında bir ruhu ve hafızası vardır. evet dışardan bakıldığında cansız varlıklar olarak görülebilirler ancak içeriğindeki mineraller, elektronların titreşimleri her birinde farklı ve bu şekilde çeşitli rahatsızlıklara da iyi geliyorşar. Taşlar, değerli taşlar ve yarı değerli taşlar olmak üzere ikiye ayrılır. Buradaki ayırım aslında tamamen nadirliği ve maddi değeri ile ilgilidir.

Değerli taşlar 4 tanedir.

Elmas, Safir, Yakut ve Zümrüt’tür. Ancak bu 4 taş dışında da nadir ve bu taşlardan kat kat daha pahalı, kıymetli olan taşlarda vardır elbet. Tanzanit, Zultanit, Aleksandrit vb…

Yarı Değerli Taşlar

Bilinen diğer taşlar ise yarı değerli taşlar olarak sınıflandırılır. Bunların en bilinenleri Akik, Ametist, Kuvars, Lapis, Akuamarin’dir. Aslında doğada 12bin den fazla doğal taş çeşidi bulunuyor. Herbirine burada yer vermek elbette zor ancak bizimde kaynak olarak kullandığımız degerlitaslar.gen.tr sitesinde detaylı anlatımlarını bulabilirsiniz.

Gemoloji Bilimi ve Değerli Taşlar

Gemoloji ise mücevherlerde kullanılan değerli taşların sınıflandırılmasını ve incelenmesini ele alan bilim dalıdır. Taşların fiziksel ve kimyasal özelliklerini, çıkarılan yerleri, oluşumlarını inceler. Hangi mineraller bir araya gelmiş ve hangi koşullarda kristallenme yaşanmış ve taş oluşmuş. Bu soruların cevabını gemoloji bilimi veriyor.

En bilinen Değerli Taşlara ve Özelliklerine Şöyle Bir Göz Atalım;

değerli taşlar

değerli taşlar (doğal taşlar)

1- Elmas

En kıymetli ve en sert taş olmasının yanı sıra nadir bulunan bir taştır. İşlenerek şekil verilen Elmaslara Pırlanta denir. Elmas öyle sert bir taştır ki bir Elmas’ı ancak başka bir Elmas kesebilir.

2- Yakut

Değerli taşlardan biri olan Yakut, Hindistan’da taşların efendisi olarak adlandırılır. Göz alıcı kırmızı rengi ile en sevilen taşlardan biridir. Cesaret ve Liderlik Taşıdır.

3- Safir

Safir sonsuz mavi renginden dolayı bazı diyarlarda “gök yakut” olarak adlandırılır. En sert değerli taşlardandır. Sakinleştirir ve Sezgileri güçlendirir.

4- Zümrüt

Zümrüt efsaneler ve mitolojiler taşıdır. Enfes yeşil rengi ile değerli taşlardan biridir. Başarı ve Sadakat taşıdır Zümrüt. M.Ö. 1600’lü yıllara uzanan tarihi ile Mısır antik döneminde dahi kullanılmıştır.

5- Akik

Akik taşı aynı zamanda “agat” olarak ta adlandırılır. En fazla tercih edilen yarı değerli taşlardan biridir. Bir çok rengi bulunur. Genel olarak iyileştirici bir taştır ve bedene faydaları çoktur.

6- Ametist

Kuvars ailesinden olan ametist ise yarı değerli taş denilince akla gelen ilk taşlardandır. Mor renginin her tonunda olabilir. En bilinen özellikleri arasında negatif elektriği çekmesi ve kişiye pozitif enerji vermesidir. Meditasyon taşıdır. Ametist taşı ile ilgili yazımızı incelemek isterseniz bu bağlantıyı takip edebilirsiniz.

7- Aquamarin

Aquamarin ise Beril grubu taşlarındandır. O da yarı değerli taşlar grubundadır ancak nadir bulunması sebebiyle diğer yarı değerli taşlara göre daha pahalıdır. Açık mavi su rengindedir. Gerginliğe ve strese karşı kullanılır.

8- Mercan

Mercan denizlerde yaşayan canlı bir taştır. Kırmızı, Turuncu, Pembe ve Beyaz tonlarında bulunur. Kalbi güçlendirir, Zihin açıklığı verir.

9- Aytaşı

Aytaşı yarı opak beyaz bir taştır. Duygusal dengeyi sağlayan bir taştır. Aytaşı doğumu kolaylaştırır.

10- Kristal Kuvars

Beyaz yada şeffaf renkte bilinen kuvars taşı da yarı değerli taşlar arasında en fazla tercih edilen taşlardandır. Radyasyonu toplaması sebebiyle çokça kullanılmaktadır.

11- Dumanlı Kuvars

Dumanlı kuvars taşı, kristal kuvars ve ametist gibi  kuvars grubu kristallerindendir. İçerisinde duman hapsolmuş gibi bir görüntü olmasından dolayı bu ismi almıştır. Sinir sitemi taşıdır ve negatif enerjiye de olumlu etkisi vardır.

12- Hematit

Demirin kaynağı olan Hematit nadir bir kristaldir. Kırmızıdan kahverengi ve siyaha değişen renkleri vardır. Kan dolaşımını düzenleyen bir taştır. Enerji ve canlılık verir.

13- Kalsedon

Kadıköy taşı olarak bilinen kalsedon da kuvars grubu taşlarındandır. Şeffaf yada yarı opak olabilir. Mavi-beyaz karışımı bir taştır. İyimserlik ve cömertlik taşıdır. Ayrıca öksürüğe de iyi gelir.

14- Jasper

Jasper ise Kalsedon ve Kuvarsın alt türüdür. Güçlü tedavi edici özelliklere sahiptir. Sindirim sistemini güçlendirir, Hormon sistemini dengeler.

15- Kehribar

Kehribar aslında bir taştan ziyade fosilleşmiş reçinedir. Ağaç reçinelerinin binlerce yıl fosilleşmesi sonucunda taşlaşması ile oluşur. Bal rengindedir ve bazılarının içerisinde böcek fosilleri de bulunur. Yarı değerli taşlardan olsa da oldukça kıymetlidir. Ağrıyan bölgeye koyulduğunda ağrıyı alır. Bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde kolye, bileklik vb takı olarak kullanılmaktadır.

Değerli taşların en bilinenlerini ve özelliklerini sıralamaya çalıştım. Ancak yukarıda da bahsettiğim gibi  yüzlerce doğal taş var ve hepsinin birbirinden farklı özellikleri ve faydaları var. Detaylar için kaynak olarak belirttiğim siteyi inceleyebilirsiniz..

Şifa olsun 🙂

 

Share.

About Author

1983 İstanbul doğumlu, İstanbul Delisi, Kitap Kurdu, Gezgin... Çok Okuyan, Çok İzleyen, Yazmayı Seven... Blogger, Değerli Taş Uzmanı!

1 Yorum